ANTI-AGE STRATEGIJA

Mladolik izgled održavajte stresom

21.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Desetljećima doktori upozoravaju na opasnosti koje donosi stres te savjetuju da ga treba smanjiti na najmanju moguću razinu. No kako postoje situacije koje izazivaju negativan stres, postoje i situacije koje izazivaju pozitivan stres

Svi se slažu da je dugoročno izlaganje stresu, kao što su stresne situacije u kojima, iako bismo htjeli, ne možemo učiniti ništa, loše za zdravlje te bismo to trebali izbjegavati što je više moguće. Međutim, stručnjaci tvrde da su određene vrste stresnih situacija čak poželjne i dobre za zdravlje.

Doktor Marios Kyriazis, stručnjak za usporavanje starenja, tvrdi da je pozitivan stres, kako ga on naziva, blagotvoran za zdravlje te čak pomaže duže zadržati mladolik izgled, ali i živjeti duže. Smatra da pozitivan stres smanjuje mogućnost obolijevanja od bolesti karakterističnih za stariju dob poput Alzheimerove bolesti, artritisa te bolesti srca.

Kada idući put budete trčali za tramvajem, sjetite se da ćete zbog toga duže zadržati mladoliki izgled

Vjeruje da pozitivan stres povećava proizvodnju proteina koji pomažu u popravljanju stanica, uključujućih i onih u mozgu.

Prema doktoru Kyriazisu trčanje za autobusom ili tramvajem te obavljanje posla u kratkom vremenskom razdoblju su primjeri pozitivnog stresa. Upravo nas stres potiče da reagiramo brže i učinkovitije, ali nam i daje osjećaj uspjeha kada sve obavimo.

Za vrijeme izloženosti stresu stanice u mozgu propadaju, ali pozitivan stres potiče povećanu proizvodnju proteina koji su zaduženi za popravljanje tih stanica te pri tome uklanjaju štetne kemikalije koje tijekom vremena mogu izazvati razne bolesti. Upravo zbog potrebe da tijelo popravi nastalu štetu ono nove stanice stvara jačima nego što su bile.

'Kako tijelo stari, njegova sposobnost za samoodržavanjem stanica slabi. Najbolji način kako tijelu tijekom godina olakšati taj zadatak jest uvježbavati ga, na isti način kako vježbate u teretani kako biste ojačali mišiće. To znači održavati određenu razinu stresa tijekom cijeloga života', kaže doktor Kyriazis.

Ostale poželjne stresne situacije koje doktor Kyriazis predlaže su preuređivanje jedne prostorije u kući tijekom vikenda, pakiranje putnih torbi netom prije kretanja na avion, kupovanje namirnica za večeru s prijateljima za vrijeme pauze za ručak ili čak programiranje televizora prema napisanim uputama.

Tako kada vam šef idući put kaže da želi izvještaj na svome stolu za 45 minuta, nemojte paničariti, samo se sjetite da je to ustvari pozitivan stres koji će koristiti vašem zdravlju.