Zdravlje OPASNE POSLJEDICE

Konzumiranje marihuane izaziva rak testisa

  • Autor: G. R.
  • 10.2.2009 13:22:44
  • 10.2.2009 11:00:00

Mladići koji počinju konzumirati marihuanu u adolescentskoj dobi ili je puše jedanput do dvaput tjedno imaju dvostruko više šanse da dobiju rak testisa od onih koji je ne puše

Do alarmantnih saznanja došli su stručnjaci sa Istraživačkog centra za rak Fred Hutchinson iz Seattlea. Oni tvrde da je kod muškarac koji redovito uživaju u pušenju marihuane za čak 70 posto povećan rizik od dobivanja raka testisa. Broj obolijevanja od raka testisa se u zadnjih nekoliko desetljeća samo u Velikoj Britaniji udvostručio.

U istraživanju je sudjelovalo 369 muškaraca oboljelih od raka testisa, a morali su odgovoriti na pitanje jesu li konzumirali marihuanu. Rezultati su potom uspoređeni sa 979 muškaraca koji nisu imali karcinom. Rezultati su pokazali da je marihuana povezan s obolijevanjem od raka testisa neovisno o pušenje cigareta, konzumiranju alkohola ili obiteljskom nasljeđu. No, neki stručnjaci upozoravaju da je ova studija obuhvatila mali uzorak ispitanika, a prva je koja se bavi tom problematikom. Sigurno je da neće biti zadnja, jer su prvi rezultati pronašli vezu između marihuane i nonseminoma, tipa traka testisa koji je izrazito agresivan i pogađa mlađe muškarce.

'Ne radi se samo o tome da se od marihuane dobiva rak testisa, već se dobiva najgora vrsta raka testisa', upozorava dr. Glen Justice, voditelj centra za istraživanje raka Orange Coast Memorial Medical Center koji nije sudjelovao u ovom istraživanju.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više