NEZADOVOLJNI TEŽINOM

Hrvati pola života provedu na dijeti!

01.10.2010 u 10:17

Bionic
Reading

Istraživanje je pokazalo da je više od 80 posto Hrvata barem jednom bilo na dijeti te da ih samo 68 posto zna svoju tjelesnu težinu

U istraživanju portala Ordinacija.hr 'Kako mršave Hrvati?' sudjelovalo je 700 ispitanika, od čega 14,6 posto muškog te 85,4 posto ženskog spola, a 80,8 posto njih tvrdi da su bili na dijetama. Oko 38 posto ispitanika tako otkriva da je bilo na dijeti jedan do tri puta, ali sličan postotak je i onih koji su bili na dijeti više od 10 puta (30,6 posto). Pokazalo se da se najveći postotak ispitanika (30,12 posto) odlučuje na dugoročnije dijete, npr. više od mjesec dana ili koliko god je potrebno za postizanje željene težine.

Zabrinjavajući je postotak onih koji su narušili svoje zdravlje u svrhu postizanja željene težine. Radi se o 21,2 posto ispitanika koji su donekle ili ozbiljno narušili svoje zdravlje. Njih 26 posto nije sigurno je li dijetom narušilo svoje zdravlje, što sugerira da su se najvjerojatnije podvrgavali i rigoroznim dijetama.

Zanimljivo je da tek mali broj smatra da ima svoju idealnu težinu (11,6 posto), a čak 82,3 posto ispitanika ističe da je nema. Ukupno 6,2 posto ispitanika ni ne zna kolika je njihova idealna tjelesna težina.

Hrvati su nezadovoljni ili izrazito nezadovoljni svojim ukupnim fizičkim izgledom (43,6 posto), što je ipak manje od postotka ispitanika nezadovoljnih svojom tjelesnom težinom (62,2 posto). Svojim ukupnim fizičkim izgledom zadovoljno je tek 27,1 posto ljudi, što je znatno više od postotka ispitanika zadovoljnih svojom tjelesnom težinom (15,2 posto).

Podaci pokazuju da je zadovoljstvo tjelesnom težinom značajno i snažno povezano sa zadovoljstvom fizičkim izgledom. Dakle, što je osoba zadovoljnija tjelesnom težinom, bit će zadovoljnija ukupnim fizičkim izgledom i obrnuto. Osim toga, pokazalo se, očekivano, da smo s godinama sve manje zadovoljni svojom težinom.

Kao metodu za postizanje željene tjelesne težine ispitanici u najvećem postotku koriste tjelovježbu (53,2 posto), dok najmanji broj ispitanika posjećuje nutricionista kao pomoć pri ostvarivanju željene tjelesne težine (2,9 posto). Među ostalim ponuđenim odgovorima ispitanici su mogli odabrati akupunkturu (2,7 posto), dijete (29,6 posto), izgladnjivanje (21,2 posto), redovito vaganje (35,5 posto), internetske kalkulatore (9,7 posto) te konzumaciju preparata za mršavljenje (25 posto).

Najveći broj ispitanika pronalazi informacije o načinima/režimima dijetalne prehrane na internetu (71,1 posto), a ostali po preporuci prijatelja (26,8 posto) ili u časopisima (28,5 posto), dok čak 42,6 posto ispitanika priznaje da sami osmišljavaju svoje režime prehrane (42,6 posto).