ADHD U GENIMA

Hiperaktivnost je nasljedna

30.09.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Britanski su znanstvenici otkrili da poremećaj hiperaktivnosti i nedostatka pozornosti uzrokuje pogreška u genetskom kodu. Ta je vijest zatvorila usta svima onima koji su tvrdili da taj poremećaj uzrokuju loši i nemarni roditelji

Djeca kod kojih u genetskom kodu postoje dupliciranja ili nedostaci nekih važnijih dijelova DNK imaju veće šanse za razvijanje ADHD-a. Pokazalo je to istraživanje u kojemu je sudjelovalo 366 djece s dijagnosticiranim poremećajem te 1.000 zdrave djece.

'Ovo je vrlo važno otkriće koje nam po prvi puta pokazuje izravnu poveznicu između genetike i ADHD-a. Nadam se da će ovo otkriće ukloniti stigmu s roditelja takve djece. Naime, roditelje se često smatra odgovornima za taj poremećaj jer navodno djecu loše odgajaju i nezdravo ih hrane', istaknula je psihijatrica Anita Thapar.

Bez ikakve sumnje, kažu znanstvenici, sada možemo ADHD povezati s genetikom, a ne s načinom odgoja. Ovo će istraživanje biti snažan putokaz u otkrivanju novih načina liječenja poremećaj hiperaktivnosti i nedostatka pozornosti.