Zdravlje NI VIŠE, NI MANJE

Za zdravo srce potrebno je sedam sati sna

  • Autor: Hina
  • 2.8.2010 10:25:55
  • 2.8.2010 10:07:52

Za izbjegavanje bolesti srca potrebno je sedam sati sna, ni više niti manje od toga, navodi se u studiji američkih znanstvenika

Ljudi koji spavaju manje od peti sati, uključujući i dnevno drijemanje, dvostruko si podižu rizik za razvoj stenokardije, popuštanja srca ili srčanog udara u odnosu na one koji spavaju sedam sati, navodi se u istraživanju znanstvenika s medicinskog fakulteta sveučilišta Zapadne Virginije.

Vjerojatno mnogo više iznenađujuće, u studiji je utvrđeno da osobe koje spavaju devet sati na dan imaju jedan i pol puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju "magičnih" sedam sati.

Povećan rizik, ali neznatno, zabilježen je i kod onih koji spavaju šest ili osam sati.

Među onima koji spavaju pet sati, najvećem su riziku izloženi mlađi od 60 godina i žene.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su analizirali podatke 30 tisuća odraslih koji su prije pet godina sudjelovali u ispunjavanju nacionalnog upitnika o zdravlju i zatim podatke o duljini sna uspoređivali s onima o bolestima srca.

Pet ili manje sati sna prijavilo je osam posto ispitanika, a devet ih je posto koji spavaju devet ili više sati.

S obzirom na to da je istraživanje proveden analizom podataka stručnjaci nisu uspjeli utvrditi znanstveni razlog za povezanost trajanja sna i rizika za razvoj srčane bolesti. Pretpostavljaju da previše sna utječe na endokrine i metaboličke funkcije, a manjak sna dovodi do smanjene tolerancije na glukozu, smanjenu osjetljivost na inzulin i na povećanje krvnog tlaka. Sve navedeno su razlozi zbog koji dolazi do začepljenja srčanih arterija
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više