Zdravlje PRIČA SE...

Istinite i neistinite teorije o mršavljenju

  • Autor: J. C. Š.
  • 28.11.2008 19:06:41
  • 26.11.2008 14:18:58

Sve više ljudi na svijetu danas je pretilo, a posebno zabrinjava činjenica da je među pretilima veliki broj djece. Problem je tim veći ako znamo da je i među mršavima i među debelima previše neznanja o debljini

Umjesto potpunog odricanja, naučite kako konzumirati sve vrste namirnica u umjerenim količinama
Srećom, nalazimo se u vremenu kada sve više nas počinje biti svjesno zdravog načina života. Krive predodžbe o tome što je dobro, a što loše za zdravlje posebno se odnose na prehranu i tjelovježbu. Evo nekoliko teorija vezanih za mršavljenje – neke od njih su istinite, a neke nisu:

Vježbanje dva do tri puta tjedno po 30 minuta pomoći će pri gubljenju kilograma
NETOČNO


Naravno, bilo koja vježba bolja je od nikakve i uvijek je dobrodošla jer izgara višak kalorija i može pomoći pri gubitku i održavanja težine. Umjerena tjelovježba dobra je za zdravlje, ali neće vam puno pomoći pri gubitku kilograma, a evo zašto: uzmite da hodate umjerenom brzinom (oko 4-5 kilometara na sat) 30 minuta, četiri dana u tjednu. To znači da biste prešli desetak km tjedno, a pri svakom kilometru biste izgubili oko 60 kalorija. Znači, svakog tjedna potrošili biste oko 600 kalorija. Tih 600 kalorija manje značilo bi da tjedno izgubite otprilike oko 0,1 kilograma, pod uvjetom da umjereno jedete. Pojedete li nešto više nakon svake vježbe, gubitak na kilaži je manji.


Stoga, želite li da vam vježbanje bude glavno sredstvo pri skidanju kilograma, svakako trebate vježbati više od 30 minuta dva do tri puta tjedno (odaberite neku disciplinu kod koje se troši više kalorija). Najbolje je kombinirati redovitu tjelovježbu s niskokaloričnom prehranom.

Hodanje je izvrstan način gubljenja kilograma
TOČNO

Kao i pri svakoj drugoj fizičkoj aktivnosti, hodanjem se izgaraju kalorije. Želite li smršavjeti, preporučljivije je što žustrije hodati, a nikako ne šetati 's noge na nogu'. Prijeđete li dnevno oko 7-8 kilometara, a pri svakom kilometru izgubite 60 kalorija, na dan možete izgubiti i do 500 kalorija samo hodajući. Hodate li tako svakog dana, tjedno ćete izgubiti 3.500 kalorija (pola kg).

Mogu jesti jaja, a da se ne udebljam
TOČNO
                                                                        

Iako se čini da ima mnogo kalorija, tvrdo kuhano jaje sadrži prihvatljivih 75 kalorija, a pečeno na žlici ulja 110. Jaja su dobra za zdravlje jer sadrže osnovne hranjive sastojke i antioksidanse.

Dodatni unos bjelančevina ubrzat će rast mišićne mase
NETOČNO

Bjelančevine igraju bitnu ulogu u organizmu – one sačinjavaju i održavaju mišićnu masu, sudjeluju pri stvaranju krvnih stanica, sintetiziraju hormone i enzime i jačaju imunitet. Pa ipak, višak bjelančevina taloži se u tijelu kao masno tkivo, na isti način kao višak masti i ugljikohidrata.

Univerzalno pravilo glasi: pojedemo li bilo čega previše, višak će se nataložiti kao masno tkivo. Najbolji način za izgradnju mišićnog tkiva su vježbe snage u kombinaciji s preporučljivim unosom kalorija, ovisno o spolu i dobi.

Preparati za mršavljenje jedino su rješenje za gubitak kilograma
NETOČNO


Preparati za mršavljenje obično se preporučuju onima koji zbog prekomjerne težine imaju problema sa zdravljem – kao što su visoki krvni tlak, visoka razina kolesterola u krvi ili dijabetes. Njih propisuje liječnik, a nikada ih se ne preporučuje uzimati na svoju ruku. Višak kilograma treba gubiti postupno, a nikako raznim prečicama i na 'najlakši' način jer može doći do raznih oboljenja.


Nadopune prehrane neizbježne su kada sam na dijeti
NETOČNO


Ne oslanjajte se na dodatke prehrani kao prečace za opskrbljivanjem organizma svim potrebnim hranjivim tvarima. Istu količinu vitamina možete dobiti i redovitim konzumiranjem voća i povrća, koje usto sadrži i minerale, vlakna, antioksidanse i druge kvalitetne sastojke koje u tableti nećete pronaći. Nadopune prehrani ne čine čuda i ne neutraliziraju utjecaj obrađene, masne hrane siromašne vlaknima.

Želim li smršavjeti, mogu jesti hranu koja sadrži masnoće
TOČNO


Masti su također potrebne organizmu za normalno funkcioniranje. Postoje 'dobre' i 'loše' – ove prve naći ćete u orašastim plodovima, maslinovom i

drugim biljnim uljima, ribi, sjemenkama sezama, lana... 'Loše' se nalaze u namirnicama životinjskog porijekla, duboko prženoj hrani, poput pomfrita, čipsa...

No, odreknete li se sve svoje omiljene hrane, tada ona postaje zabranjena i najvjerojatnije ćete žudjeti za njom. Umjesto potpunog odricanja, naučite kako konzumirati sve vrste namirnica u umjerenim količinama.

Više o ovoj i slični temama na www.trigon.hr


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više