ZDRAVI I FIT

Ljetna prehrana za vruće dane

12.07.2010 u 08:55

Bionic
Reading

Uz vruće ljetne dane ide i posebna prehrana koja organizmu daje energiju i dovoljnu količinu vode. Naoružajte se voćem i povrćem te jogurtom i sladoledima i uživajte u ljetu bez problema

Glavno obilježje ljetnih dana velika je vrućina, tako da hrana koju ste jeli u hladnijim danima ne dolazi u obzir. Teška hrana ne ide uz sunčane i vruće dane, jer stvara osjećaj težine u želucu, pojačava znojenje, a katkad može izazvati i dehidraciju. Da ne biste imali problema, prilagodite prehranu ljetu. Birajte hranu koja vas neće opteretiti, a koja će pritom i pozitivno djelovati na vašu liniju.

Kuhani obroci idealni su za ljeto
Juhe
Juhe su sjajan ljetni objed. Možete ih jesti za ručak ili za večeru. Mogu biti tople ili hladne, ali važno je da budu bistre juhe. Najbolje su one od sezonskog povrća. Koje god da odaberete nećete pogriješiti. Juha okrepljuje probavu, ubrzava metabolizam i blagotvorno djeluje na cjelokupni organizam stoga neka se nađe i na vašem ljetnom meniju.

Voće
Plodovi voća dobri su za svako doba godine, ali su za ljeto idealni. Ljetni dani daruju nam obilje voća i povrća pa to valja iskoristiti. Za rashlađenje i žeđ idealne su lubenice i dinje. Svakako su ukusne i breskve, šljive i grožđe. Možete odabrati bilo koje voće i možete ga jesti u neograničenim količinama. Nastojte da vam međuobroci budu sačinjeni od voća, jer će vam organizam na tome biti neizmjerno zahvalan.

Povrće

Povrće možete jesti sirovo ili kuhano. Birajte rajčicu, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vodom i vitaminima. Organizmu ćete učiniti veliku uslugu, a takav će izbor imati i blagotvoran učinak na vašu vitku liniju.

Kuhani objedi
Umjesto pečene i jake hrane, birajte laganu i svježu hranu. Neka se na vašem jelovniku nađe riba, piletina i puretina uz obilje svježeg povrća i salata. Kuhani obroci su lakši, organizam ih bolje podnosi i to je savršeno rješenje za vruće ljetne dane.

Salate
Uz vruće ljetne dane dobro idu i salate. Jedite one koje uključuju sezonsko povrće. Iako su začini dopustivi, ipak nemojte pretjerivati s njima. U salate radije dodajte svježi sir i kukuruz koji su ukusni, a daju i poseban okus. Salate možete jesti same ili kao prilog uz meso. I naravno, možete ih jesti u neograničenim količinama, a da to neće ostaviti traga na vašoj liniji.

Voćni jogurti i sladoled

Osim voća, za desert si možete priuštiti lagane voćne jogurte ili sladoled. Sa sladoledom ipak oprezno pa birajte one koji nemaju puno dodataka. Idealni su voćni sladoledi koji su osvježavajući i bez puno kalorija. Zdrave voćne jogurte možete jesti tijekom cijeloga dana i dobro će vam doći na visokim temperaturama. Osobito se preporučuju probiotici koji štite probavu.