SUNCE KAO SAVEZNIK, A NE PROTIVNIK

Kako pametno doći do preplanulog tena?

05.07.2010 u 07:55

Bionic
Reading

Volite preplanuli ten? Uživate u sunčanju? Ne trebate si uskratiti radosti ljeta, ali sa suncem treba postupati pametno. Uz nekoliko zaštitnih mjera imat ćete lijep tamni ten, ali bez zdravstvenih posljedica

Sezona je sunčanja, a mnogi vole preplanuli ten. Ipak, ne treba pretjerivati. Možete se izlagati suncu, ali važno je da to činite pametno. Donosimo vam nekoliko savjeta koji su zapravo svima već dobro poznati, ali ipak ih se tek mali broj ljudi pridržava. Uz ove savjete tamnit ćete zdravo i neće biti kobnih posljedica.


Kremom za sunčanje mažite se svaka dva sata
Priprema kože
Prije izlaganja suncu, kožu valja dobro pripremiti. To ne znači odlazak u solarij, nego dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne stanice, pojačava cirkulaciju i potiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu valja namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E, kao i konezim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidratizirati i povećati njezinu elastičnost.

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Stoga u to vrijeme valja izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih utjecaja u ovih pet sati tijekom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.

Puno tekućine i lagane hrane

Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je da pijete puno tekućine. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dvije litre dnevno. Najbolji su voda i prirodni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.

Visoki zaštitni faktori
Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne, pa ih valja nanositi svaki puta kada izađete iz vode i u pravilu svaka dva sata, neovisno jeste li se kupali ili niste. Naime, s vremenom se aktivni sastojci kreme počinju raspadati, pa je zato važno da se što češće mažete.

Zaštitite i oči
Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o vlastitim očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne sunčane naočale koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočale bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu.

Njega nakon sunčanja
Briga za kožu ne završava odlaskom s plaže. Vrlo je važno da se nakon sunčanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj način koža će sačuvati vlagu i elastičnost.