SVJETSKI DAN HEPATITISA

U Hrvatskoj sve više oboljelih od hepatitisa

14.05.2010 u 13:20

Bionic
Reading

Ovoga mjeseca, točnije 19. svibnja, obilježava se Svjetski dan hepatitisa. Prigodnim sadržajima taj će dan biti obilježen i u Hrvatskoj, a višednevna zbivanja organizira udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos, zajedno s ostalim udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa RH

Ovogodišnja kampanja protiv hepatitisa provodi se u više od 60 zemlja svijeta, a naglasak je na potrebi provođenja osmišljenih programa prevencije, dijagnostike, otkrivanja i liječenja.

Program obilježavanja
započet će u subotu, 15. svibnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a nastavit će se i u idućih nekoliko dana u različitim hrvatskim gradovima.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa osmišljeno je kao odgovor na činjenicu da je svjesnost o toj bolesti vrlo mala. Prema procjenama WHO-a, broj osoba zaraženih hepatitisom C u svijetu je 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna te stoga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem.

Svjetski zdravstveni statističari procjenjuju da hepatitis B i C godišnje usmrte oko milijun i pol ljudi. Smatra se da je u Hrvatskoj oko 100.000 ljudi inficirano virusom hepatitisa B i C. Godišnje se otkrije između 200 do 300 novih slučajeva HBV i isto toliko HCV. Najčešće obolijevaju mlađe dobne skupine, a glavni je način prijenosa među novooboljelima intravensko uživanje narkotika.

S hepatitisom se bore i neke od slavnih osoba poput Dalaj Lame, Pamele Anderson, princeze Margarite te pjevača grupe Aerosmith Stevena Tylera.