UNATOČ GENIMA

Na želju za tjelovježbom utječe okolina

21.04.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Ne da vam se vježbati? Možda jednostavno niste sportski tip. Naime, neki ljudi su rođeni kao sportski tipovi, ali je želja za tjelovježbom 'istjerana' iz njih, otkrivaju znanstvenici

Hoće li djeca biti sportski aktivna, ovisi uglavnom o utjecaju njihove obitelji, škole i susjedstva, tvrde znanstvenici. Ako su djeca rođena kao sportski tipovi, ne mora značiti da će redovito vježbati ako su okruženi ljudima koji to ne čine.

Istraživanje je obuhvatilo stotinu blizanaca. Znanstvenici su proučavali koji su od njih rođeni kao sportski tipovi i koliko su redovito vježbali. Promatrajući razlike među blizancima, znanstvenici su uspjeli otkriti koliki utjecaj na vježbu imaju geni, a koliki okolina. Ustvrdili su da je puno važnija okolina koja određuje hoće li dijete biti sportski tip.

Naime, uočeno je da su neka djeca rođena s tzv. sportskim genom, ali nisu se uopće bavila fizičkom aktivnošću. Zašto? Nije to činila ni njihova okolina. Stručnjaci stoga savjetuju roditeljima da djeci daju primjer te da se odluče na redovito tjelovježbu da bi se pobrinuli za svoje zdravlje, ali i za zdravlje svoje djece.