Zdravlje UMANJUJU STRES

Isprike su dobre za zdravlje žena

  • Autor: tportal.hr
  • 21.4.2010 9:23:28
  • 21.4.2010 7:35:49

Isprika je ponekad najteža stvar za izgovoriti, ali znanstvenici tvrde da je uz smijeh i najzdravija

Znanstvenici su otkrili da žene, koje su povrijeđene, prime iskrenu ispriku, puno su manje izložene stresu i potencijalnim problemima sa srcem. Ovo možda i nije utješno za suprugu Tigera Woodsa, ali istraživanja su dokazala da se kod žena koje dobiju ispriku bilo vraća u normalu 20 posto brže, nego kod onih koje 'žao mi je' nisu čule.

Nažalost, kod muškaraca to nije slučaj, upravo suprotno. Kod njih se bilo vraća sporije u normalu nakon isprike, a razlog tome je vjerojatno, jer ih iritira priznavanje krivnje.

Istraživanje su proveli američki znanstvenici na muškarcima i ženama kojima su tijekom eksperimenata mjerili dijastolični (donji ili srčani) tlak, a njime se mjeri pritisak u krvnim žilama u periodu između otkucaja srca.

Rezultati su pokazali da se u prosjeku srčani krvni tlak 20 posto brže vratio u normalu kod žena koje su primile ispriku, a kod muškaraca se u tom slučaju vraćao 20 posto sporije. 'Istraživanje dokazuje da opraštanje i isprika u pozitivnom smislu utječu na zdravlje', rekao je jedan od znanstvenika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više