Zdravlje KAD DIJETE NE POMAŽU

Ne možete smršavjeti? Okrivite gene!

  • Autor: tportal.hr
  • 6.4.2010 11:45:02
  • 6.4.2010 10:33:54

Tajna vitke linije krije se više u genima nego u striktnom pridržavanju dijeta, pokazalo je najnovije istraživanje u Americi. Neke su žene genetski programirane da se s lakoćom rješavaju viška kilograma, dok drugima to ide puno teže čak i kad se striktno drže zadanih smjernica

Ti rezultati objašnjavaju zašto nekima više odgovaraju dijete poput Atkinsonove u kojima ima masnoća, ali ne i ugljikohidrata, dok drugima ugljikohidrati nisu nikakva prepreka na putu do vitkosti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford došli su do tih zaključaka nakon što su uzeli uzorke sline više od stotinu žena s viškom kilograma koje su se pridržavale različitih dijeta. Zatim su analizirali DNK tih žena na pet genoma povezanih s načinom na koji tijelo koristi masnoću i ugljikohidrate.

Pokazalo se da žene na dijetama koje odgovaraju njihovom genotipu godišnje smršave nešto više od šest kilograma, što je gotovo tri puta više od drugih žena. Kod njih se opseg struka smanjio za 6,6 cm.

'Razlike u gubitku kilograma kod osoba na dijeti koja odgovara njihovom genotipu i onih koje su pokušavale izgubiti kilograme ne vodeći računa o genotipu su značajne i predstavljaju sasvim nov pristup mršavljenju', rekao je autor studije dr. Christopher Gardner sa Sveučilišta Stanford.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više