ZA BOLJE RASPOLOŽENJE I SRCE

Čokoladna uskrsna jaja dobra su za zdravlje

30.03.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Čokoladna uskrsna jaja dobra su za zdravlje, ističe se u njemačkoj medicinskoj studiji koja pokazuje da komadić čokolade svakoga dana, a poželjno je da to bude čokolada s visokim udjelom kakaa, pomaže u smanjenju arterijskog tlaka i rizika od srčanih bolesti

Kako bi dokazali blagotvorno djelovanje čokolade stručnjaci su tijekom više od deset godina medicinski pratili 19.357 odraslih osoba u dobi od 35 do 65 godina, vodeći računa o njihovu načinu života.

Oni koji su jeli više čokolade (u prosjeku 7,5 grama na dan ili jednu kocku ploče od 100 grama) imali su niži krvni tlak i 39 posto manji rizik od srčanog ili moždanog udara u odnosu na one koji su je jeli manje (1,7 grama na dan).

Taj blagotvorni učinak na tlak i zdravlje srca pripisuje se flavonolima iz kakaa kojima je bogatija čokolada s visokim udjelom kakaa, premda su potrebna daljnja istraživanja, ističu autori.

No premda je čokolada dobra i za podizanje raspoloženja, prije nego posegnete za njom, morate znati da 'ploča od 100 grama čokolade sadrži u prosjeku 500 kalorija', upozorava Frank Ruschitzka iz Europskog kardiološkog društva sa sjedištem u Švicarskoj. Studiju je objavio European Heart Journal na svojoj internetskoj stranici.