JESTI SVAKI DAN

Sedam super namirnica za savršeno zdravlje

17.03.2010 u 07:34

Bionic
Reading

Želite uživati u dugu i zdravu životu? Nema problema! David Zinczenko, autor knjige 'Eat This, Not That' ima nekoliko dobrih prijedloga za one koji žele poboljšati kvalitetu života

Zdrava prehrana nije važna samo zbog vitke linije nego i zbog dobrog osjećanja, ali i zbog zdravlja organizma. Bogata antioksidansima, mineralima i vitaminima, zdrava hrana ključ je sretnijeg života.

David Zinczenko, autor knjige 'Eat This, Not That' savjetuje što je najbolje jesti da biste organizam što prije doveli u optimalno stanje.


Mrkva je super namirnica za svaki dan
Jogurt
Jogurt je jako dobra pomoć u jačanju imunološkog sustava organizma. Osim toga, jogurt štiti organizam i od nastanka karcinoma. Neki jogurti u sebi sadre probiotike koji su uspješni u borbi s različitim bakterijama u tijelu. Jogurt je najbolje jesti s voćem ili medom. Dobro ga je uvesti kao sastavni dio doručka, ali ga možete konzumirati i u bilo koje drugo doba dana.

Rajčica

Rajčice obiluju antikosidansima. Odlične su u sprečavanju različitih vrsta bolesti, uključujući i karcinoma pluća, prostate, kože i želuca. Rajčica sadrži likopen koji ljudskom tijelu jamči dobro zdravlje. Osim u rajčici, antioksidanasa ima i u lubenici, grejpu, papaji i guavi. Zinczenko savjetuje redovito konzumaciju rajčice u bilo kojemu obliku, uključujući i u umaku.

Orah

Orah obiluje masnim kiselinama omega 3 te polifenolima koji sprečavaju upalne procese u tijelu. Često ga kod spomena zdrave hrane zaboravljaju, ali orah je iznimno zdrava namirnica koju bi bilo dobro konzumirati svakodnevno. Osim oraha, za zdrav život savjetuje se i konzumiranje badema i lješnjaka. Orah se također preporučuje u svim svojim oblicima pa čak i u kolačima.

Špinat
Zahvaljujući svojim zdravim sastojcima, špinat štiti zdravlje srca, mozga i kostiju. To magično povrće poboljšava protok krvi pa ga se često preporučuje i za probleme s impotencijom. Špinat bi trebalo jesti svakoga dana, a osim kuhanog, možete ga jesti kao salatu ili dodatak na pizzi. Kao zamjena za špinat mogu poslužiti kelj, zelena salata ili blitva.

Zob
Zob je iznimno zdrava namirnica koja smanjuje rizik od srčanog udara. Još od davnina zob je poznata kao žitarica koja pridonosi boljem zdravlju, a danas je priznaje i moderna medicina. Zob danas dolazi u mnogim oblicima, a najpopularnije su zobene pahuljice koje su iznimno zdrav doručak.

Mrkva
Mrkva obiluje karotenom koji je izvrstan za smanjenje rizika od različitih vrsta karcinoma, a pomaže i kod astme te reumatskog artritisa. Mrkva je namirnica koju treba konzumirati svaki dan. Dobra je svježa, ali može se jesti i u salati te kuhana.

Borovnica

Borovnice su voće koje se može pohvaliti najvećom količinom antioksidansa. Snažne su u borbi protiv karcinoma, dijabetesa i demencije. Borovnice su bogate vitaminima A i C koje pridonose kardiovaskularnom zdravlju. Brojni svjetski stručnjaci preporučuju što češću konzumaciju borovnica.