ZDRAVI I LIJEPI ZUBI

Jednostavni savjeti za blistav osmijeh

29.04.2010 u 07:17

Bionic
Reading

S godinama osmijeh postaje sve manji i manji. Snažnu ulogu u tomu igra podsvijest koja šalje signale da su zubi s godinama poružnjeli te da je široki osmijeh rezerviran isključivo za mlade ljude. No, je li to uistinu tako?

Širok i vedar osmijeh ostavlja dojam dobrog zdravlja i zadovoljstva. To je, naravno, nešto čime svi žele zračiti. Međutim, za takav osmijeh potrebna je stalna dentalna njega. Pritom ne mislimo samo na redovito pranje zubi koje podrazumijeva i redoviti posjet stomatologu, nego i na ostale sitnice koje malo pomalo narušavaju ljepotu osmijeha. Kako se to ne bi dogodilo, nudimo vam nekoliko savjeta za vječni blistavi osmjeh na vašem licu.

Redovito pranje zubi je osnova blistavog osmijeha

Oprezno s ugljikohidratima
Zube i desni ne uništavaju samo slatkiši, nego i drugi ugljikohidrati. Možda ste mislili da prženi krumpiri nisu štetni za vaše zube, ali ste se prevarili. Naime, ugljikohidrati se lako pretvaraju u jednostavne šećere koji stvaraju bakterije u usnoj šupljini. Te bakterije najprije uništavaju desni, a potom i zube. Kako se to ne bi dogodilo, smanjite unos ugljikohidrata i jedite ih samo uz glavne obroke, ali nikako kao međuobroke. Kad jedete veću količinu hrane, stvara se veća količina sline koja pomaže boljem ispiranju usne šupljine od hrane.

Oprezno sa sokovima
Poznati svjetski stomatolozi savjetuju da nikada ne perete zube odmah nakon ispijanja slatkih i gaziranih sokova. Zašto? Kad kiselina iz takvih sokova dođe u dodir s pastom sa snažnim četkanjem zubi, dolazi do uništavanja zubne cakline. Dakle, nakon što popijete gazirani sok, nemojte odmah prati zube, najprije pojedite nešto ili žvačite gumu za žvakanje kako bi slina očistila usnu šupljinu od kiselina.

Povećajte unos vitamina C
Vitamin C drži stanice na okupu, a to je vrlo važno za zdrave desni. Ljudi koji unose manje od 60 miligrama vitamina C u organizam dnevno, češće imaju problema s desnima, a samim time i sa zubima. Ako želite zdrav i lijep osmijeh, ne zaboravite na vitamin C. Možete ga unositi putem hrane ili kao nadomjestak u kapsulama.

Pijte čaj

Antioksidansi su dobri za zube i desni. Crni i zeleni čaj bogati su antioksidansima i zaštitit će zdravlje vaše usne šupljine. Osim toga, čaj pomaže i pri ublažavanju neugodnog zadaha iz usta jer sprečava nastanak bakterija koje to uzrokuju. I ostali čajevi sadržavaju sastojke koji pomažu pri očuvanju zubi i desni, stoga stomatolozi preporučuju barem jednu šalicu čaja dnevno.

Dnevno barem jedna jabuka
Jabuka je jako zdrava za zube i desni. Naime, hrskavo voće i povrće poput jabuke i mrkve ima ulogu četkice za zube dok ga žvačete. Takve namirnice posebno se preporučuju pušačima i onima koji piju puno kave. Sastojci u jabukama ne samo da čiste zube, nego im vraćaju i sjaj. Dakle, dnevno pojedite barem jednu jabuku. Nakon toga popijte čašu vode i nemojte odmah prati zube. Pustite jabuku, ali i ostalo hrskavo voće i povrće da napravi svoje.

Ljubite se

U poljupcu s partnerom ili partnericom vjerojatno uživate zbog nekih drugih razloga, ali dobro je znati da to pomaže i očuvanu blistavog osmijeha. Naime, ljubljenje potiče pojačano izlučivanje sline u usnoj šupljini koja uklanja sve bakterije. Ako se trenutno nemate s kim ljubiti, ne očajavajte. Sličan učinak izazivaju i žvakaće gume bez šećera.