BEZ ŽELJE ZA AKCIJOM

Zbog premalo sna sve se manje seksamo

09.03.2010 u 10:59

Bionic
Reading

U velikom istraživanju, svaki četvrti Amerikanac koji je u braku ili živi s nekime nedovoljno spava pa je najčešće preumoran i za seks

Istraživanje Nation Sleep Foundation fokusiralo se na različite navike spavanja među etničkim skupinama i došlo do rezultata da su umor i nedostatak volje za seks prisutni kod svih bez obzira na boju kože.

Ispitanici su također priznali da zbog premalo sna loše funkcioniraju na poslu, ali i kad su obiteljske obveze u pitanju.

'Trajanje sna vrlo je važna varijabla zdravlja pogotovo kad je kardiovaskularno zdravlje u pitanju. Postoji jaka poveznica između premalo sna i srčanih udara, kao i premalo sna i pretilosti', tvrdi dr. Jose Loredo, profesor medicine i direktor Sleep Medicine Centra na sveučilištu Kalifornija u San Diegu, koji je predvodio ovo istraživanje.

Nesanica itekako utječe na naš svakodnevni život, a 24 posto ispitanika priznalo je da je preskočilo neke radne i društvene obaveze, jer su jednostavno bili previše iscrpljeni uslijed nedostatka sna. Oko 26 posto parova koliko je sudjelovalo u ispitivanju, također je priznalo da zbog umora više ne uživa u redovitom seksu, a od akcije im je daleko draže utonuti u, sve kraći, san.