Zdravlje VITAMINOM D PROTIV INFEKCIJA

Sunčeva svjetlost nas štiti od bolesti

  • Autor: tportal.hr
  • 9.3.2010 8:57:52
  • 9.3.2010 8:00:00

Sunčeva svjetlost ne podiže samo naše raspoloženje, već snaži i imunološki sustav. Znanstvenici su otkrili da vitamin D koji se stvara kad izlažemo kožu suncu igra ključnu ulogu u aktiviranju bijelih krvnih zrnaca koji štite tijelo od gripe, trovanja hranom, pa čak i raka

To bi otkriće moglo pomoći razvoju cjepiva i načina na koji bi se moglo boriti protiv autoimunih bolesti i raka.

Otprije je poznato da vitamin D ključan za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju, a neka u istraživanja pokazala da ima antikancerogeni učinak, no znanstvenici sve dosad nisu znali koliko ključnu ulogu ima u imunosustavu.

Serija laboratorijskih testova pokazala je da vitamin D služi kao okidač bijelih krvnih zrnaca koja postaju ubojice koje traže i uništavaju infekcije. Druga bijela zrnca pretvaraju se u pomagače koje omogućuju imunološkom sistemu da izgradi memoriju infekcije, što znači da će se demobilizirati puno brže prilikom sljedećeg susreta s tom infekcijom.

Znanstvenik Carsten Geisler sa Sveučilišta u Kopenhagenu kaže: 'Ako T-stanice (bijela krvna zrnca) ne mogu pronaći dovoljno vitamina D u krvi, neće se početi mobilizirati.'

Iako se vitamin D nalazi u hrani kao što su riba i jaja, najveći dio u našim tijelima dolazi od izlaganja Sunčevoj svjetlosti, a tijekom hladnijih mjeseci, pogotovo u kontinentalnim područjima, većina ga ne dobiva dovoljno.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više