BEZ PUNO MUKE

Malim promjenama navika do idealne težine

08.03.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Svi mi u glavi imamo neku ideju kako bi idealno tijelo trebalo izgledati. Naravno, slika idealnog različita je od čovjeka do čovjeka. Ipak, višak kilograma nije nešto što ulazi u opis lijepoga tijela

Riješiti se nekoliko kilograma nije lako. Kad čovjek krene s dijetom, kilogrami se uglavnom počnu topiti, ali onih nekoliko zadnjih prije cilja nikako da skine. To je mnogima uvijek najteže. Za to su potrebne promjene nekih životnih navika, a njih je uvijek teško mijenjati. Ipak, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći pobijediti i tih nekoliko kilograma viška.

Kontrola porcija

Ako dnevno unesete 500 kalorija manje nego inače, tjedno ćete izgubiti oko kilograma. To ne znači da se morate odricati omiljene hrane. Ako baš želite pojesti hamburger, učinite to, ali nemojte uz njega jesti krumpiriće. Umjesto toga, pojedite laganu salatu. Kad birate napitke, izbjegavajte slatke i gazirane sokove, odlučite se za vodu.

Voće je uvijek pametan izbor
Birajte pametno
Ne možete pogriješiti ako za objed birate ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama i salatu. Ako se vaši međuobroci sastoje od voća i povrća, bravo za vas! Tijelu su potrebni vitamini i minerali, stoga ih ne biste trebali izbjegavati. Postoji niz namirnica i napitaka koji sadržavaju manje kalorija, ali su i dalje ukusni. Birajte takve i kilogrami će lakše odlaziti.

Redovito vježbajte
Aerobne vježbe poput brzog hodanja, trčanja i vožnje biciklom sagorijevaju najviše kalorija. Nemojte se zavaravati da redovito vježbate ako to činite tek dva puta tjedno. Najbolje rezultate dat će vježbe koje prakticirate barem pet puta tjedno. To je pravi put za gubljenje viška kilograma.

Krećite se
Redovito vježbanje je odlično, ali možete napraviti još nešto za sebe i svoje tijelo. Redovno kretanje sjajan je način za gubljenje kilograma bez puno muke. Što to znači? Umjesto vožnje automobilom ili gradskim prijevozom, hodajte. To će biti dobro i za vaše tijelo, ali i za vašu psihu. Nemojte se koristiti dizalom, radije birajte stepenice. To je samo mala promjena navika koja će vam donijeti puno dobroga.

Počastite se
Nikako nemojte sebi govoriti da ne smijete jesti ovo ili ono. Ljudski mozak ne reagira dobro na takve stvari i zapravo ćete stalno razmišljati o tome što ne smijete, a to nije nimalo ugodno. Takav stav vodi do velike žudnje, a kasnije i do prejedanja. Jedite sve što želite, ali pripazite na količinu i na kombinacije. Nije smrtni grijeh ako se s vremenna vrijeme počastite sladoledom.

Pripazite na alkohol
Alkohol obiluje kalorijama, a mnogi toga nisu svjesni. Slatka pića poput likera imaju više kalorija nego neki kolači. Ako već volite tu i tamo uživati u alkoholu, budite umjereni. Čaša do dvije vina je dopuštena, ali sve više od toga je pretjerivanje.

Birajte puno manjih obroka

Umjesto tri velika obroka dnevno, pokušajte jesti šest manjih obroka od 200 do 300 kalorija. Na taj način pomoći ćete svojoj probavi da lakše obavi posao, ali takav način jedenja ubrzava i metabolizam. Naravno, puno manjih obroka osigurava vam unos hrane tijekom cijeloga dana, tako da nikada nećete biti jako gladni, pa nećete ni pretjerati u unosu količine hrane.