NEUGODNA NADUTOST I BOLAN ZATVOR

Bolan i nadut trbuh znak je da je vrijeme za promjenu

03.03.2010 u 07:36

Bionic
Reading

Imate problema s nadutim trbuhom? Kako pokazuju statistike, takve tegobe češće pogađaju žene nego muškarce i mogu biti vrlo neugodne. Kako si pomoći?

Sve je više žena koje imaju problem s lošim funkcioniranjem crijeva. Stručnjaci kažu da je glavni uzrok tomu nezdravi suvremeni način života. U usklađivanju između brojnih poslovnih i obiteljskih obaveza žene nemaju vremena za redovite obroke, tjelovježbu i opuštanje. Kao rezultat imaju poremećenu ravnotežu crijeva, pate od nadutosti i plinova u trbuhu. Ako takvo stanje postane trajno, može dovesti do brojnih opasnih bolesti.

Brza hrana i neredoviti obroci

Žene koje objeduju u hodu, odnosno na brzinu samo nešto ubace u usta između obaveza, unose previše zraka u trbuh. To, naravno, rezultira većom količinom plinova u crijevima. Situaciji ne pomaže ni odabir hrane. Brza i nezdrava hrana samo dodatno pogoršava ravnotežu crijeva.

Za razliku od zdrave hrane koja se normalno probavlja u tankom crijevu, nezdrava hrana koja obiluje ugljikohidratima i nema puno vlakana znatno se teže apsorbira u crijevima i dulje putuje do debeloga crijeva. Zbog svega toga u trbuhu se stvaraju neugodni plinovi. Ako se dulje zadržavaju u trbuhu, mogu izazvati bol. Iako naša kultura osuđuje prirodnu fiziološku potrebu ispuštanja plinova, ipak je to znak da vaša crijeva rade dobro te da su zdrava.

Zatvor
Nakupljanje plinova u trbuhu, nezdrava prehrana, pušenje i premalo kretanja mogu dovesti i do zatvora. Riječ je o stanju kada se crijeva prazne manje od tri puta tjedno, a kad se pražnjenje i dogodi, prati ga veliki napor i bol. Oni koji imaju ovakvih tegoba, znaju da je zatvor iznimno neugodna i bolna pojava, a problem je što može prouzročiti i neke ozbiljne zdravstvene poteškoće, stoga ga ne treba zanemarivati.

Ako primijetite da vas zatvor muči dulje od dva mjeseca, svakako se obratite liječniku. Takvi simptomi mogu upućivati i neke druge bolesti. Važno je da problem ne zanemarite. Pokušajte promijeniti način života, jedite drukčiju hranu, objedujte u miru i uvedite tjelovježbu u svoj redovni raspored.

Što sami možete učiniti?
Prvi savjet već je svima poznat i pomalo dosadan, ali neizostavan – nikako ne preskačite doručak! Naravno, ne biste trebali preskakati ni ostale obroke. Nastojte jesti u miru, odnosno - kad objedujete, sjednite i jedite polako. Važno je da hranu dobro žvačete kako prilikom gutanja ne biste unosili previše zraka u crijeva. Izbjegavajte hranu koja iritira crijeva, a u vašoj prehrani neka prevladava lagana kuhana hrana.

Probleme s probavom može prouzročiti i nedovoljan unos tekućine u organizam, stoga je osam čaša vode dnevno imperativ. Više se krećite. Ako stvarno nemate vremena za redovito vježbanje, nastojte se barem što češće šetati. Crijeva vole kretanje i bit će vam zahvalna na takvim navikama. Nadutost može biti i rezultat napetosti stoga pronađite vrijeme za opuštanje. Pripazite i na odjeću koju nosite. Važno je da bude lagana te da vas ne steže oko trbuha. Takvim malim promjenama znatno ćete pomoći svojoj probavi koja će vam zahvaliti normalnim funkcioniranjem, a to znači životom bez neugodne nadutosti i bolnoga zatvora.