Zdravlje HORMONSKI TEST

Znanstvenici razvili 'brojač jajašaca' u jajnicima

  • Autor: Hina
  • 21.2.2010 12:19:13
  • 21.2.2010 12:14:50

Žene će zahvaljujući jednostavnom hormonskom testu uskoro moći znati koliko jajašaca imaju u svojim jajnicima, što bi moglo donijeti pravu revoluciju u planiranju obitelji i potpomognutoj oplodnji

Krvni test koji su znanstvenici nazvali brojač jajašaca mogao bi dosta precizno odrediti razinu jajnih stanica na osnovu koncentracije specifičnog hormona plodnosti, izjavio je Peter Illingworth, ravnatelj australskog državnog zavoda za potpomognutu oplodnju.

'Mislim da je to veliki korak naprijed. Taj će test, primjerice, ukazati na one mlade žene koji bi mogle imati problema sa začećem kad budu nešto starije. Prepoznat će i one koje bi mogle ući u prijevremenu menopauzu', rekao je Illingworth.

Ispitivanje Anti-muellerovih hormona (AMH) kao pokazatelja plodnosti i funkcije jajnika bilo je dobro poznato i ranije, ali se žena morala podvrgnutima trima krvnim testovima i UZV-u jajnika u točno određeno vrijeme menstrualnog ciklusa, a test bi pokazao samo teške slučajeve slabog rada jajnika i to bez određivanja konačnog broja jajašaca. Proces je bio toliko skup da nije bio među opcijama koje je nudio spomenuti australski zavod.

Sada je razvijen jednostavan, običan i jeftin krvni test AMH hormona što će znatno povećati njegovu primjenu. Test će koštati 65 australskih dolara (310 kuna) i od sljedećeg će se mjeseca rutinski nuditi u australskim klinikama, rekao je Illingworth.

Žene se rađaju s prosječno milijunom do dva jajašaca u svojim jajnicima. Žene u 20-im godinama ih tipično imaju oko 200 tisuća, ali njihov broj kasnije rapidno pada pa ih do 40. godine ostaje svega oko dvije tisuće.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više