PREVENCIJA MOŽDANOG UDARA

S čokoladom ipak oprezno

15.02.2010 u 18:17

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja koja dokazuju da čokolada može smanjiti rizik od moždanog udara sigurno će ostaviti mnoge ljubitelje te poslastice sa širokim osmijehom na licu

Neurolog Gustavo Saposnik koji je vodio istraživanje kaže da se ljubitelji čokolade još ne trebaju prepustiti uživanju u velikim količinama čokolade jer je njihova studija pokazala da samo jedna čokolada tjedno smanjuje rizik, no još uvijek se prikupljaju dokazi.

Istraživači su pregledali tri prethodne studije o čokoladi i njene prednosti, a jedno istraživanje uključivalo je 44.000 ljudi. Oni koji su jeli umjerene količine čokolade imali su 22 posto manje vjerojatnosti da će pretrpjeti moždani udar, u usporedbi s onima koji uopće nisu jeli čokoladu.

'Tamna čokolada je definitivno zdravija', kazao je Saposnik za Business Weekly

Izravan odnos između kakaa i rizika od moždanog udara još uvijek nije pronađen i treba se i dalje istraživati.
Iako čokolada može imati neke zdravstvene prednosti, potrošači moraju imati na umu da konzumacija mora biti ograničena.