STRUČNJACI SAVJETUJU

Smijehom se riješite masnih naslaga na trbuhu

12.01.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Sigurno ste čuli da je smijeh dobar za zdravlje, no najnovija saznanja pokazala su da je izvrstan i za skidanje kilograma, pogotovo na kritičnom području trbuha. Znanstvenici su izračunali da jedan sat smijeha potroši jednaku količinu kalorija kao i pola sata dizanja utega

Uz malo matematike, lako je izračunati da će sat vremena smijeha dnevno u godini dana riješiti skoro pet kilograma i da ćete nositi odjeću za broj manju.

Provala iskrena smijeha pruža tijelu mini-aerobnu vježbu, smatra neuroznanstvenica dr. Helen Pilcher. Od smijeha srce pumpa brže krv i brže kuca, tvrdi ona. Zbog toga su prsa prisiljena spuštati se i podizati pa abdominalni mišići moraju raditi više da bi održali tempo i tako napinju trbuh. No sve blagodati ne završavaju samo na tome.

Smijeh, naime, zahtijeva aktivno sudjelovanje 15 mišića na licu zbog čega koža postaje napetija i sjajnija. Također povećava razinu hormona endorfina koja stvara dobro raspoloženje i smanjuje stres.

Druga istraživanja su dokazala da je smijeh dobar za zdravlje srca jer povećava cirkulaciju jednako kao vježbe i lijekovi koji smanjuju razinu kolesterola. Zanimljivo je to da je čak i iščekivanje provale smijeha dobro za zdravlje. To je dovoljno da nam podigne duh i pojača imunitet, a učinci traju i do 24 sata.

Dr. Pilcher stoga savjetuje: 'Ne predlažemo vam da gledate komedije 24 sata dnevno, ali svakako imajte na umu da kilograme možete istopiti i dobrim srčanim smijehom. No morate izbjeći porivu da konzumirate dodatne kalorije dok se smijete te stoga dok gledate komedije i humoristične emisije izbjegavajte zarazne grickalice.'

Dakle, ne preostaje vam ništa drugo nego da se smijete, bit ćete mršaviji, zdraviji, a i sigurno će vam biti toplije jer ćete poboljšati cirkulaciju što nije naodmet u ovim hladnim zimskim danima.