BIOLOŠKI SAT OTKUCAVA

Plodnost žena se smanjuje od 30. godine

27.01.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Veliko istraživanje koje je prvi put pratilo plodnost žene od prve menstruacije do menopauze, otkriva da u 30. godini života broj jajašaca počinje opadati

Prosječna 30-godišnjakinja ima 12 posto manje jajašaca nego žena u dvadesetim godinama, pokazuje najnovije istraživanje, a do 40. rođendana situacija postaje još lošija jer se broj jajašaca dodatno smanjuje.

Što žena ima više jajašaca, veće su šanse da zatrudni. Problem je što se sve veći broj žena kasnije odlučuje na majčinstvo, odnosno u dobi kada broj jajašaca počinje opadati pa su i šanse za začeće manje.

'Žene čekaju gospodina pravog, ali ne shvaćaju da im se rezerve plodnih jajašaca smanjuju nakon 35. godine. Svake godine broj jajašaca je sve manji. Mnoge žene ulaze u menopauzu oko 45. godine života, a samo neke iza 50. godine', pojasnio je dr. Tom Kelsey sa Sveučilišta St. Andrews.

Već se i prije znalo da se broj jajašaca smanjuje, ali ovo je prvo istraživanje koje je to i službeno potvrdilo prateći žensko tijelo od prve menstruacije do menopauze.