Zdravlje ŠOK I NEVJERICA

Znanstvenici otkrili da smo najsretniji vikendom

  • Autor: A. S.
  • 14.1.2010 8:58:52
  • 14.1.2010 8:00:00

Nevjerojatno, ali istinito – znanstvenici su dokazali da se puno zdravije, bolje i sretnije osjećamo vikendom kad nas ne stišću obaveze i posao

Istraživanje je pokazalo da se svi ljudi, bez obzira na profesiju, od fizičkih radnika do odvjetnika, bolje osjećaju subotom i nedjeljom nego preko tjedna. Ispitanici nisu govorili samo o boljem raspoloženju, već o više energije te manje zdravstvenih tegoba i bolova od petka poslijepodne do nedjelje navečer.

Psiholozi su također dali svoje stručno mišljenje. Naime, razlog tom 'vikend efektu' je sloboda izbora vlastitih aktivnosti i mogućnost provođenja vremena s voljenim osobama. Radni je dan prepun stresa i pritiska, a i provodimo ga često s kolegama do kojih nam nije pretjerano stalo.

Studija je obuhvatila odrasle osobe od 18 do 62 godine koje rade minimalno 30 sati tjedno, a u obzir je uzela promjene raspoloženja zaposlenika danju. Tri su tjedna pratili njihovo ponašanje i bilježili ga triput dnevno svaki dan.

Razlike u raspoloženju među spolovima gotovo nije bilo; i muškarci i žene podjednako su bolje funkcionirali vikendom, a na rezultate nije utjecao ni društveni položaj, ni visina plaće ni starost.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više