OPREZNO S NAPICIMA

Kofein ima snažniji utjecaj na dečke

13.01.2010 u 08:50

Bionic
Reading

Kofein ima jači učinak na dečke nego na djevojke, pokazalo je najnovije istraživanje. Otkriveno je također i da sve više mladih konzumira kofeinske napitke

Najnovije istraživanje pokazuje da sve više mladih pije kavu, ali i ostale napitke s kofeinom. Opasnost je u tome što kofein ima velik utjecaj na njihova tijela koja se još uvijek razvijaju i rastu.

Istraživanjem su obuhvaćena djeca i mladi u dobi od 12 do 17 godina, a promatrane su njihove navike ispijanja kofeinskih napitaka. Otkriveno je da dečki pod utjecajem kofeina, primjerice, dulje ostaju pred računalnim ekranom da bi završili igricu. Kod djevojaka nije otkriveno takvo ponašanje.

'Iskreno, nismo očekivali da kofein različito djeluje na dečke i djevojke. Nismo sigurni zašto je to tako, ali nagađamo da kofein snažnije utječe na muške hormone, pogotovo one koji su vezani uz metabolizam', pojasnila je Jennifer R. Temple sa Sveučilišta u Buffalu koja je i vodila istraživanje.

Budući da je već prije dokazano da kofein loše utječe na spavanje i učenje tinejdžera, stručnjaci savjetuju roditeljima da pripaze na to koliko njihova djeca konzumiraju kofeinskih napitaka.