Zdravlje REZULTAT KRONIČNOG STRESA

Adrenalni umor - bolest koja pogađa žene

  • Autor: tportal.hr
  • 11.1.2010 13:34:34
  • 11.1.2010 12:56:49

Jeste li stalno umorni? Mrzovoljni? Iscrpljeni? Niste zainteresirani za seks? Često ste prehlađeni? Ako ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, vrlo vjerojatno patite od stresnog poremećaja. Znanstvenici su ga nazvali adrenalni umor

Adrenalni umor naziv je za skup simptoma koji zbog suvremenog načina života pogađaju sve veći broj ljudi. Da je uistinu riječ o ozbiljnom poremećaju, pokazuje i činjenica da ga je službeno prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija.

Najnoviji poremećaj pogađa češće žene nego muškarce. Do poremećaja dolazi zbog preopterećenosti adrenalnih žlijezda koje se nalaze iznad bubrega. Kao posljedica toga tijelo proizvodi veće količine tzv. stresnih hormona.

Iako ove informacije mogu izazvati zabrinutost, stručnjaci upozoravaju da će bilo kakva briga samo dodatno pogoršati stanje. 'Zabrinutost samo stanje čini ozbiljnijim. Adrenalni umor rezultat je kroničnog stresa. Iako neki smatraju da takav poremećaj ne postoji, činjenica je da mnogi od njega pate', istaknuo je nutricionist Rhian Stephenson.

Poremećaj je prilično teško dijagnosticirati, a znanstvenici najavljuju da su potrebna i dodatna istraživanja. Kao prva pomoć može poslužiti promjena načina života u sklopu koje će oni koji se loše osjećaju morati pronaći vrijeme za opuštanje kako bi umanjili utjecaj stresa na vlastiti organizam.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više