OPASNO NASLJEĐE

Svaka šesta osoba ima gene koji uzrokuju bolesti srca

24.12.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Jedan od šest ljudi nosi 'neispravne' gene koji povećavaju rizik od srčanih bolesti za 50 posto, dokazali su znanstvenici sa Sveučilišta Oxford

Novo istraživanje pokazalo je da malo poznat oblik kolesterola može povećati rizik od bolesti srca te da zbog toga treba uzimati lijekove koji smanjuju njegove razine koje cirkuliraju u krvi.

Bolesti srca, osim LDL-a ili lošeg kolesterola, može uzrokovati i lipoprotein. Znanstvenici su analizirali gene 16.000 Europljana i otkrili da postoje dva gena koji kontroliraju proizvodnju lipoproteina i oni su u uskoj vezi s bolestima srca. Studija je objavljena u prestižnom New England Journal of Medicine.

Profesor Hugh Watkins, šef Katedre kardiovaskularne medicine na Sveučilištu u Oxfordu i vodeći autor studije, kaže: 'Svi znamo za dobri HDL kolesterol i štetni LDL kolesterol, ali na ovaj treći kolesterol zaista moramo obratiti pozornost. Dijeta i vježbe imaju malo utjecaja na razine lipoproteina, ali neki postojeći lijekovi, poput niacina i drugih koji dolaze na tržište kao što su CETP-inhibitori, učinkovito smanjuju razinu lipoproteina, kao i loši kolesterol.

Nije još posve jasno kako razina lipoproteina povećava rizik od srčanih bolesti, ali može utjecati na sposobnost tijela da razbije krvne ugruške. No, dobra vijest je da rizik od povišene razine lipoproteina značajno manje ozbiljan od visoke razine lošeg kolesterola. Nova saznanja otkrivaju tragove koji se otvaraju novi put za istraživanje dešifriranja kako se razvija bolest srca.