Zdravlje IMA NEKA TAJNA VEZA

Alzheimerova bolest povezana je s hormonom apetita

  • Autor: tportal.hr
  • 17.12.2009 15:11:01
  • 17.12.2009 14:05:17

Rizik od Alzheimerove bolesti ovisi o koncentraciji leptina, hormona za kontrolu apetita, u tijelu, ističe američka studija koja utire put novim postupcima liječenja te bolesti

'Ovo otkriće potkrjepljuje nedavne eksperimentalne podatke koji pokazuju da leptin poboljšava pamćenje kod životinja i navodi na zaključak da je riječ o hormonu koji potiče niz procesa u središnjem živčanom sustavu', pišu autori studije u novom broju Časopisa američke liječničke udruge (JAMA).

Leptin, koji nakon jela proizvode stanice masnog tkiva, šalje mozgu signal da smo dovoljno jeli.

Istraživanje koje se više od 12 godina provodilo među više stotina starijih osoba, pokazuje da su osobe s nižom razinom leptina sklonije obolijevanju od neuroloških bolesti od onih s višom.

Četvrtina ispitanika s nižom koncentracijom leptina obolila je od Alzheimerove bolesti, a tek 6 posto u drugoj skupini, ističu znanstvenici.

Stoga stručnjaci misle da razina leptina može pomoći u dijagnosticiranju bolesti, a napose da će ovo otkriće omogućiti napredak u pronalaženju novih načina njezina liječenja.

Oko 37 milijuna ljudi u svijetu pati od demencije, od kojih 5,3 u Sjedinjenim Državama, a Alzheimerova bolest je njezin glavni uzrok, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Sa starenjem stanovništva u svijetu ta bi brojka mogla naglo porasti u idućih 20 godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više