NOVA NADA

Ključno otkriće u liječenju raka

17.12.2009 u 10:48

Bionic
Reading

Britanski znanstvenici otkrili su genetski kod dvije najsmrtonosnije vrste raka, a to otkriće otvara put posve novom liječenju tih bolesti

Sve mutacije koje zdrave stanice pretvaraju u kancerogene kod tumora kože i pluća konačno su identificirane, a to otkriće ključni je moment u liječenju i prevenciji tumora.

Novo otkriće pomoći će u ranijem dijagnosticiranju i boljem razumijevanju uzročnika tih bolesti, tvrde znanstvenici. Vjeruju da će trebati napraviti jednostavan krvni test koji bi mogao točno odrediti način liječenja koji može identificirati, napasti i konačno uništiti uzročnike tumora.

'Ono do čega smo sad došli promijenit će način na koji gledamo na rak. Ovo je zbilja ključan trenutak u povijesti istraživanja raka', tvrde znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju.

Sve vrste raka uzrokuju oštećenja ili mutacije u DNK u donedavno zdravim stanicama. Zbog tih oštećenja stanice izrastaju u patološke izrasline ili tumore i šire se unutar tijela narušavajući njegov normalan proces, a u velikom broju slučajeva uzrokuju i smrt.

Zanimljivo je da je većina mutacija, posebno kod raka kože ili pluća, poznata kao 'putnici' i uzrokuje oštećenja, ali ne i rak. Međutim, mali broj njih se naziva 'vozačima' i one uzrokuju bolest.

'Poboljšavajući ovu tehniku i kod drugih vrsta raka i uspoređujući podatke s projektom ljudskog genoma, nadamo se da ćemo u budućnosti imati detaljnu sliku načina na koji se različite vrste raka razvijaju, a samim time i bolje načine njihova liječenja i prevencije', kažu stručnjaci.

Rezultati ovog istraživanja izuzetno su ohrabrujući jer pokazuju okidače raka i kako se on razvija uslijed mutacije DNK. To je ujedno i prvi put da je sekvenciran kompletan genom raka.