ZNANSTVENICI POTVRDILI

Svakodnevno tuširanje nije dobro za zdravlje

31.01.2017 u 11:28

Bionic
Reading

Navika svakodnevnog tuširanja, onog jutarnjeg za razbuđivanje ili večernjeg opuštanja prije spavanja, prema znanstvenicama nije dobra za naše zdravlje. Štoviše, smatraju da svakodnevno tuširanje uništava brojne dobre bakterije

Zimi bismo možda i mogli zamisliti koji dan bez tuširanja, no ljeti se to čini nemogućim. Znanstvenici iz Genetičkog znanstvenog centra na sveučilištu u Utahu kažu da svakodnevnim tuširanjem zapravo narušavamo mikrobiološki ekosustav bakterija, virusa i drugih mikroorganizama koji žive u organizmu i na koži.

To može dovesti do slabijeg imuniteta, problema s probavom, pa čak i nekih kardiovaskularnih bolesti.

Kako prenosi Independent, znanstvenici su za usporedbu spomenuli da su stanovnici sela Yanomami u Amazoni imali najbogatije i najrazličitije vrste mikroba na koži u cijelome svijetu, a zanimljivo je da su kod istraživanja pronađene bakterije otporne na antibiotike iako to pleme nikada nije koristilo takve lijekove.

Istraživanje je potvrdilo da na sve dobre bakterije na našoj koži zasigurno negativno utječu razni gelovi za tuširanje i kozmetički proizvodi, ali znanstvenici još ne znaju koliko bismo se često onda trebali tuširati a da ne ugrozimo prirodnu ravnotežu.