Zdravlje NEMA POVEZNICE

Mobiteli ne uzrokuju tumore na mozgu

Velika tridesetogodišnja studija u Skandinaviji, u koju je bilo uključeno gotovo svo tamošnje stanovništvo, pokazala je da ne postoji povezanost upotrebe mobitela i razvoja tumora na mozgu, objavili su znanstvenici

Iako je upotreba mobitela naglo porasla 90-ih godina prošlog stoljeća, tumori na mozgu u tom razdoblju nisu postali učestaliji, izvijestili su znanstvenici i svoje nalaze objavili u časopisu američkog nacionalnog instituta za rak.

Stručnjaci danskog društva za rak analizirali su stopu pojave dviju vrsta tumora na mozgu, glioma i meningioma, među odraslom populacijom u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj od 1974. do 2003. S obzirom na to da navedene zemlje imaju odličan registar oboljelih od raka, može se smatrati da je u istraživanje bila uključena gotovo cijela populacija tih zemalja, odnosno 16 milijuna ljudi.

'Nismo otkrili nikakvu jasnu promjenu u učestalosti tumora na mozgu u razdoblju od 1998. do 2003. u bilo kojoj analiziranoj podgrupi', izjavila je Isabelle Deltour, voditeljica istraživanja.

Znanstveni dokazi nam govore da korištenje mobitela u razdoblju kraćem od 10 godina ne povećava rizik od raka, ali potrebne su studije u kojima će se analizirati dugoročna upotreba mobitela, jer je poznato da se neke vrste raka na mozgu razvijaju vrlo dugo, zaključili su znanstvenici.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više