SVI SE SLOŽILI

Psihoterapeut s Johnsa Hopkinsa: Trump je maligni narcis

29.01.2017 u 20:38

Bionic
Reading

Američki psihijatar i psihoterapeut John D. Gartner, predavač na prestižnom baltimorskom sveučilištu Johns Hopkins, za US News je kazao kako vjeruje da aktualni američki predsjednik Donald Trump boluje od malignog narcizma

Svjestan toga da krši Goldwaterovo pravilo po kojemu psihijatri ne smiju postavljati dijagnozu javnoj osobi bez njezina pristanka i ako je nisu osobno procijenili, Gartner je javno kazao ono s čime se slažu mnogi njegovi kolege.

'Donald Trump je opasno mentalno bolestan i po temperamentu nepodoban da bude predsjednik jedne države', kazao je Gartner, podsjećajući na njegovo ponašanje i ukazujući na sklonost 'grandioznosti, sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulzivnosti i hiperosjetljivosti na kritiku'.
'Dosad smo vidjeli dovoljno da možemo postaviti dijagnozu. Ovaj je poremećaj neizlječiv i treba ga razlikovati od narcističkog poremećaja ličnosti' koji karakterizira emocionalna i psihološka fiksacija na samoga sebe', dodao je Gartner.

Ponašanje malignih narcisa često se preklapa s psihopatijom i antisocijalnim poremećajem osobnosti. Takve osobe često nemaju obzira ni interesa za moralan odnos i ne osjećaju kajanje zbog svojih postupaka. Mogu biti iznimno inteligentne, blagoglagoljive, šarmantne i nerijetko su na visokim položajima. Ova podskupina karakteristična je po arogantnom i nadmenom držanju te uživa u nadmudrivanju s drugim ljudima.

Prikaz ovog tipa narcizma čest je u književnim djelima, osobito u bajkama u kojima njihove osobine postaju idealne za opis negativnih likova. U realnom su svijetu sadizam, mržnja i nekontrolirana agresija malignog narcisa ono što prepoznajemo u osobinama vođa raznih režima i terorističkih skupina.

Po podacima Američke psihijatrijske udruge (APA) osnovna obilježja narcističnog poremećaja ličnosti koji se prepoznaju u malignom narcizmu su grandiozni osjećaj vlastite važnosti, preokupiranost fantazijama o neograničenoj moći, uspjehu i pameti, vjerovanje u vlastitu posebnost, snažna potreba za obožavanjem i divljenjem, iskorištavanje drugih u međusobnim odnosima, nedostatak empatije te naglašena zavist.

Još u prosincu troje profesora s prestižnoga američkog sveučilišta Harvard izrazilo je zabrinutost zbog mentalnog zdravlja i stabilnosti Donalda Trumpa. U pismu upućenom tadašnjem predsjedniku Baracku Obami tražili su kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju za Trumpa prije nego što u siječnju preuzme funkciju predsjednika.

Ovo nije prvi slučaj da se u Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućoj psihološkoj nepodobnosti kandidata za predsjedničku funkciju. Šezdesetih godina prošlog stoljeća jedan je američki časopis postavio pitanje psihijatrima smatraju li da je tadašnji republikanski kandidat Barry Goldwater psihološki podoban za mjesto predsjednika, a dio ih je odgovorio negativno. Goldwater je kasnije podnio tužbu nakon koje je APA donijela pravilo po kojemu psihijatri ne smiju javno iznositi dijagnozu psihloškog stanja javne osobe ako je nisu osobno procijenili.