VAŽNOST PREVENCIJE

U Zagrebu obilježen Dan mimoza

21.01.2017 u 10:00

Bionic
Reading

U Hrvatskoj svakoga dana od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna žena umre od te bolesti, no, u posljednje je vrijeme zamjetan pad broja novooboljelih žena, što pokazuje da mjere prevencije daju rezultata, istaknuto je u subotu na već tradicionalnom Danu mimoza na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Danom mimoza, koji se održava već 10 godina, obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, posvećen prevenciji te zloćudne bolesti.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa test, nužni za očuvanje njihova zdravlja.

'Podaci pokazuju da prevencija itekako ima smisla jer postoji jedan skromni pomak na bolje, odnosno da manje žena obolijeva od karcinoma vrata maternice, a i ovakve preventivne akcije očito su tome pridonijele', kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, koji je bio jedan od onih koji je prigodno prodavao mimoze.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je kako u Hrvatskoj od raka vrata maternice svaki dan oboli jedna žena, pa je u 2015. oboljelo njih 325, dok svaki treći dan jedna žena umre, što znači da je u 2015. od te zloćudne bolesti umrlo 120 žena. Ističe kako je slična situacijia i u Europi, u kojoj godišnje oboli 58.000 a umre 24.000 žena. Hrvatska je, kaže, po incidenciji na sredini, odnosno na 21. mjestu među 40 zemalja.

'Na današnji dan želimo istaknuti kako je bolest visoko preventabilna, da se može spriječiti, a u slučaju ranog otkrića potpuno je izlječiva. Zato je važno znati sve o pravilnom spolnom ponašanju, da postoji cjepivo protiv uzročnika humanog papiloma virusa, koje je učinkovito u zaštiti od karcinoma vrata maternice, te da su važni redoviti ginekološki pregledi žena i papa test, na koji redovito odlazi veliki broj žena u Hrvatskoj', rekao je Capak.

Hrvatska ima i program ranog otkrivanja karcinoma, no on je, kaže Capak, u 2016. zaustavljen, ponajprije zbog nedostatka informatičkog programa i smjernica koje će definirati ulogu ginekologa primarne zaštite i ostalih dionica u tom sustavu. Program bi ponovno trebao biti pokrenut tijekom ove godine, pri čemu je važno i povećati odaziv žena na preventivne preglede, koji je dosad bio oko 20 posto, kazao je Capak.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. Danas postoji učinkovito cjepivo kojim se cijepe djevojčice i dječake prvih razreda srednje škole, a koje je od 2015. besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.