ZDRAV I PRAKTIČAN

Kako odabrati najbolji toplomjer za sebe i dijete

10.01.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Povišena temperatura jedan je od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcije, stoga se preporučuje snižavati je tek kada poraste iznad 38 °C, uz pomoć lijekova ili hlađenjem. No kakav toplomjer odabrati te koji je od njih najzdraviji ili najpraktičniji, pitanje je koje si mnogi postavljaju nakon prestanka proizvodnje onih sa živom

U skladu s direktivom Europske unije, koja je stupila na snagu još u travnju 2009. godine, toplomjeri sa živom otišli su u povijest te je zabranjena prodaja proizvoda koji je sadrže. Naime, prilikom pucanja toplomjera sa živom ona isparava, a njenim udisanjem može doći do ozbiljnih posljedica kao što su trovanje, gubitak pamćenja ili nesanica.


Iako nije zabranjena upotreba takvih toplomjera, koje mnogi još uvijek imaju u svojim kućanstvima, oni se već odavno ne proizvode i ne mogu se pronaći u prodaji, a zamijenila su ih sigurnija rješenja kada je u pitanju zdravlje.

Ako planirate kupnju novog toplomjera, prije odlaska u ljekarnu bilo bi korisno znati neke od prednosti i razlika između toplomjera koji se trenutno mogu pronaći na tržištu kako biste pronašli najbolju moguću opciju sukladno svojim potrebama.

Digitalni toplomjeri

Najčešći odabir za kojim posežemo su digitalni toplomjeri koji se mogu koristiti za pazušno, oralno i analno područje, jednako kao što su se mogli koristiti i živini toplomjeri. Dok su se oni mogli kupiti po cijeni od 15 do 20 kuna, digitalni variraju između 35 i 85 kuna

Razlika je u tome što digitalni toplomjeri omogućavaju digitalni prikaz tjelesne temperature, proces mjerenja je mnogo brži te je nakon nekoliko sekundi moguće ponoviti postupak, a većina digitalnih toplomjera ima i zvučnu signalizaciju koja pokazuje kada je temperatura izmjerena.

Imate li bebu, najbolji odabir je digitalni toplomjer koji ima savitljiv vršak pa, osim za oralnu i pazušnu primjenu, može poslužiti i za rektalnu primjenu, što je praktično za bebe do šest mjeseci.

S obzirom na to da tjelesna temperatura varira sukladno područjima na kojima koristimo toplomjer, trebalo bi uzeti u obzir da će toplomjer, primjenjuje li se rektalno, prikazivati otprilike 0,5 Celzijevih stupnjeva više nego u slučaju primjene ispod pazuha. To bi značilo da ako toplomjer rektalnom primjenom pokazuje 37 ˚C, mjerimo li temperaturu ispod pazuha, isti toplomjer pokazivat će 36,5 ˚C.

Ultrazvučni toplomjeri

Ultrazvučni toplomjeri ujedno su digitalni jer omogućavaju digitalni prikaz temperature, međutim razlikuju se od ranije spomenutih zbog toga što se tjelesna temperatura mjeri u svega nekoliko sekundi uz pomoć infracrvenih zraka

Fu#*$k! drinking tea! #ihateit #sickinbed

A photo posted by Markus W. (@xibayer) on


Najčešći ovakav toplomjer je ušni, a jednako je praktičan za korištenje i kod djece i odraslih osoba. Važno je imati na umu da se ušni toplomjer ne preporučuje za dojenčad, odnosno bebe mlađe od šest mjeseci, zbog toga što djeca u toj dobi nemaju razvijen zvukovod te bi mjerenje bilo neprecizno (bolje rješenje je toplomjer za rektalnu primjenu sa savitljivim vrškom).

Trenutno najrevolucionarniji toplomjer koji možete pronaći u ljekarnama je beskontaktni ultrazvučni toplomjer koji mjeri temperaturu bez dodira s kožom, što je veoma praktično i higijenski, posebice za bebe. Dovoljno je tek približiti toplomjer čelu i u nekoliko sekundi saznati tjelesnu temperaturu.

S obzirom na to da kvalitetu prati i veća cijena, tako ovaj toplomjer ima veću cijenu od uobičajenih digitalnih inačica, pa ćete za njega trebati izdvojiti otprilike 350 kuna

Alkoholni toplomjeri

Toplomjeri s alkoholom vrlo su slični živinima, ali umjesto žive sadrže obojani alkohol te nisu toliko štetni. Mogu se pronaći po cijeni od 37 do 67 kuna, međutim mnoge su ih ljekarne povukle iz ponude zbog toga što je izmjerenu temperaturu naknadno vrlo teško maknuti da se izmjeri nova.

Kako saznajemo u razgovoru s farmaceutom, mnogi su građani nezadovoljni korištenjem alkoholnog toplomjera te su primili brojne reklamacije na njegov račun. S obzirom na to da je čovjek pod utjecajem povišene temperature slabiji nego inače, istresti toplomjer s alkoholom, čini se, mnogima predstavlja problem.

Toplomjeri s galijem

Ekološki prihvatljivi toplomjeri punjeni galijem, mješavinom kemijskih elemenata kositra i indija vrlo su slični živinom toplomjeru, s obzirom na to da je i njih potrebno protresti za spuštanje temperature, no, za razliku od žive, u slučaju razbijanja nisu toksični za zdravlje ili okoliš te se ne trebaju skupljati aluminijem kao što je bilo preporučljivo za živu.

Da biste izmjerili temperaturu uz pomoć ovog toplomjera, trebate izdvojiti četiri minute, koliko mu je potrebno da prikaže temperaturu tijela, a također se može primjenjivati pazušno, oralno i rektalno.