Zdravlje ISTRAŽIVANJE

Bol jače osjećamo kada mislimo da nam je namjerno nanose

  • Autor: A. B.
  • 2.1.2009 12:34:19
  • 2.1.2009 8:00:00

Pri istom intenzitetu boli više će nas boljeti ako smo uvjereni da nam je netko namjerno, a ne slučajno nanio bol, otkrivaju nova istraživanja sa Sveučilišta Harvard

Ispitanicima u studiji davani su električni šokovi kako bi se potvrdila ova teorija.

Oni koji su mislili da električne šokove dobivaju od osobe koja ih namjerno želi povrijediti ocijenili su šokove bolnijima, za razliku od onih koji su vjerovali da su im osobe slučajno nanijele bol.

Također je zanimljivo da su se ispitanici koji su vjerovali da slučajno dobivaju šokove na njih brzo naviknuli, dok su oni iz prve grupe pri svakom šoku ponovno proživljavali bol.

'Iako se odavno znalo da mentalno zdravlje ljudi i njihov stav mogu utjecati na iskustvo boli, sada se potvrdilo da i naša percepcija o tuđim namjerama može utjecati na prag boli', objasnio je Kurt Gray, koji je provodio istraživanje.

Dva ista događaja s istim intenzitetom fizičke boli nisu jednaka kada osoba vjeruje da joj netko namjerno želi nauditi. 'Ako nam netko slučajno naudi, znamo da se to dogodilo jednom i da više neće. No ako znamo da nam netko namjerno nanosi bol, onda pretpostavljamo da će se to dogoditi opet. Ima smisla da u tom slučaju naše tijelo i mozak drugačije doživljavaju bol, jer prepoznaju da takav čin može biti signal za opasnost', rekao je Kurt Gray.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više