NEĆETE VJEROVATI

Evo zašto je šampanjac dobar za nas

29.12.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Ako imate grižnju savjest na spomen ispijanja šampanjca kojim ćete nazdravljati na dočeku Nove godine, veselit će vas podatak da pjenušava vina imaju puno manje kalorija nego neka druga alkoholna pića, a znanstvenici su došli do zaključka kako je šampanjac ujedno i zdrav za mozak i srce

Bliži se Nova godina, a opće je poznato kako nijedno slavlje ne može proći bez dobrog šampanjca. Ovaj pjenušavi luksuz u čaši naprosto obožavaju svi, a posebno dame iz visokog društva koje ga redovito piju u svako doba dana. Pitate se kako ostaju fit unatoč konzumaciji tog pjenušavog alkoholnog pića?

Znanstveno dokazane činjenice daju veliku prednost šampanjcu ispred drugih alkoholnih pića za koja znamo da su visokokalorična i debljaju te štete zdravlju. Smatra se iznenađujuće dobrim za organizam i, nećete vjerovati, za mozak.


Niskokalorično alkoholno piće

Dok čaša vina sadrži između 135 i 200 kalorija, a žestoka alkoholna pića do čak 380 kalorija, čaša suhog šampanjca kojom ćete nazdraviti uspješnoj novoj godini u sebi sadrži 95 kalorija, dok njegove nezašećerene verzije imaju tek 65 kalorija po čaši.

Ako za novogodišnju noć planirate potegnuti koju čašicu alkohola više, dobro je znati da, odaberete li piti šampanjac, neće vas gristi savjest kada su kilogrami u pitanju.

Preventivno djeluje na demenciju i slabo pamćenje

Istraživanjem na britanskom Sveučilištu Reading dokazano je kako ispijanje jedne do tri čaše šampanjca tjedno može pozitivno utjecati na mozak. Istraživanje je provedeno na miševima od kojih je polovici dan šampanjac svakog dana, šest tjedana zaredom.

Miševi su imali zadatak pronaći izlaz u labirintu. Oni miševi koji nisu dobivali šampanjac ukupno su postigli uspjeh koji je iznosio 50 posto, a oni koji su prethodno konzumirali šampanjac uspješno su izvršili zadatak prosječnim rezultatom od 70 posto.


Dobar je za kožu

Šampanjac pospješuje detoksikaciju kože zahvaljujući antioksidansima, vinska kiselina iz šampanjca izjednačuje ten, a zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, posebice je dobar za one koji imaju problema s masnom kožom.

Dobar je za zdravlje srca

Iako slušamo o štetnosti alkohola na zdravlje, šampanjac je zapravo jednako dobar za srce kao crveno vino. Još jedno istraživanje na Sveučilištu Reading pokazalo je kako dvije čaše šampanjca na dan mogu biti dobre za srce i cirkulaciju te pomažu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i srčanog udara.

Pomaže vam da pijete manje količine alkohola

Šampanjac i ostala pjenušava vina pokazali su se korisni kada je u pitanju ispijanje alkohola. Osobe koje piju šampanjac sporije će isprazniti čašu i prije će dobiti osjećaj sitosti, nego što bi to osjećali da piju neko drugo alkoholno piće, a postoje čak i dijete bazirane na šampanjcu.