DAN BORBE PROTIV AIDS-A

U Hrvatskoj se virus HIV-a najčešće prenosi seksom

01.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Diljem zemaljske kugle danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv side. U posljednjih dvadesetak godina ta je bolest odnijela više od 20 milijuna života. Srećom, u Hrvatskoj se broj oboljelih od smrtonosne bolesti ne povećava

Za razliku od brojnih svjetskih zemalja koje imaju velik broj oboljelih, Hrvatska ima nisku razinu infekcije HIV-om te relativno malen broj oboljelih od te smrtonosne bolesti. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je godišnje prosječno registrirano 15 oboljelih od side. Na milijun stanovnika dolaze manje od četiri oboljela od te neizlječive bolesti. Hrvatska se zbog svega toga još uvijek svrstava među zemlje niskog rizika.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u deset mjeseci ove godine zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze virusom HIV-a te osam registriranih novih slučajeva side. Od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, pa do kraja listopada 2009. godine registrirano je ukupno 784 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od kojih je 298 razvilo sidu. U tom je razdoblju od te bolesti umrla 161 osoba.

Edukacija o sigurnom seksu kao prevencija
Virus se najviše širi seksualnim putem

Podaci pokazuju da je najveći broj inficiranih virus HIV-a dobio putem seksualnog prijenosa. U 35 slučajeva virus je prenesen muškim homoseksualnim odnosom, u 11 slučajeva heteroseksualnim odnosom, a jedan slučaj zabilježen je primanjem zaraženog krvnog preparata.

Trend laganog pada broja oboljelih i umrlih od side u Hrvatskoj rezultat je, među ostalim, poboljšane i dostupne terapije. Ipak, zabrinjavajući su podaci da u Hrvatskoj broj novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih nekoliko godina raste.

Edukacija kao prevencija

Stručnjaci ističu da je glavna mjera prevencije protiv side seksualna edukacija, koja je posebno značajna za mlade koji tek ulaze u svijet seksa. Svi koji sumnjaju da su bili u doticaju s opasnim virusom trebali bi se testirati što prije jer pravodobno liječenje sprečava širenje infekcije na druge ljude. Od 2003. godine u Hrvatskoj djeluje deset centara za anonimno i besplatno savjetovanje o HIV-u i testiranje kroz koje je do kraja 2008. godine prošlo 9000 korisnika te je održano 17 tisuća savjetovanja.

Sida je bolest od značajnog javnog interesa pa se u Hrvatskoj u sklopu Nacionalnog programa suzbijanja HIV-a/AIDS-a kontinuirano provode brojne mjere. Konstantno se prati broj oboljelih i inficiranih, analizira se epidemiološka situacija u zemlji, provodi se nadzor krvi i hospitalnih infekcija, a radi se i na prevenciji i liječenju oboljelih. Na prevenciji HIV-a u Hrvatskoj rade i stručnjaci izvan zdravstva, odnosno sociolozi, psiholozi, prosvjetni radnici, pravnici te nevladine udruge i organizacije. Upravo multidisciplinarni pristup i jest temelj Hrvatskog nacionalnog programa za prevenciju HIV-a/AIDS-a.

U svijetu situacija alarmantna

Sida je u proteklih dvadesetak godina odnijela više od 20 milijuna života. Najugroženija područja na svijetu su Afrika, jugoistočna Azija, Latinska Amerika i istočna Europa. Svjetska zdravstvena organizacija i UNAIDS procjenjuju da u svijetu trenutno živi oko 33 milijuna osoba koje su zaražene HIV-om. Procjene su i da se prošle godine sidom zarazilo oko tri milijuna ljudi, a umrlo ih je oko dva milijuna.