MOĆ HIDROTERAPIJE

Kako je najbolje tuširati se ujutro, a kako navečer

Bionic
Reading

Prema istraživanjima, tuširanje hladnom vodom djeluje tako da preusmjerava tok krvi iz perifernih u duboke krvne žile, nastojeći limitirati upalu i oteklinu i poboljšava tok venske krvi natrag prema srcu. Hidroterapija je jedan od načina podizanja energije i osnaživanja tijela vodom

Tako se metaboliti i otpadni produkti bolje eliminiraju iz tijela, a s poboljšanom cirkulacijom stanice se učinkovitije hrane nutrijentima.

Smatra se da hladna voda stimulira smeđe masno tkivo koje je pronađeno u području vrata, ramena i prsa, pomaže u tretmanu protiv simptoma depresije te ako se koristi redovito, može biti efikasniji od propisanih antidepresiva.

A kako funkcionira taj mehanizam? Hladna voda stimulira dopaminske receptore i prijenos signala kroz određene dijelove limbičkog sustava mozga. Ti putevi uključeni su i u regulaciju emocija, odnosno hladan tuš može djelovati u određenim područjima mozga i učiniti vas sretnim.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Kako izgleda ritual hladnog tuširanja:

Započnite klasičnim tuširanjem toplom vodom. Nakon par minuta polako počnite smanjivati toplinu vode kako biste došli do optimalne hladne koju možete izdržati.

Nakon toga ponovno se tuširajte hladnom vodom. Krenite od stopala, po nogama prema gore, pa ruke, lagano leđa, trbuh, vrat i lice te kružiti po tijelu 15 – 30 sekundi.  Kosu nije potrebno močiti hladnom vodom (ako su sinusi začepljeni lice ne tuširajte hladnom vodom).

Ponovno čitavo tijelo tuširajte toplom vodom u trajanju od minute te ponovite postupak s hladnom vodom na isti način.

Ako se tuširate navečer, tuširanje završite s toplom vodom kako biste umirili um i tijelo, a ako preferirate jutarnje tuširanje, završite ga s hladnom vodom da se razbudite.

Osobama vata konstitucije ne preporučujem da se posebno tuširaju hladnom vodom, pogotovo u hladnije dane jer im to može agravirati simptome, te kod onih kod kojih je to indicirano svakako trebaju tuširanje završiti toplim tušem.

Svakako prilikom ovakvog tuširanja treba imati na umu svoje zdravstveno stanje, jer postoje bolesti kod kojih je to kontraindicirano, odnosno tijelo mora biti dovoljno snažno da bi se ovakve metode hidroterapije mogle primjenjivati.