PORAŽAVAJUĆI PODACI WHO-A

Hrvatska je deveta zemlja na svijetu po pretilosti

27.11.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Hrvatska se pridružila globalnoj epidemiji pretilosti. Na ljestvici najdebljih Svjetske zdravstvene organizacije našla se na devetom mjestu

Svijet se danas suočava s pandemijom pretilosti. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da svaka treća osoba na svijetu ima višak kilograma, a svaka deseta je pretila. Procjenjuje se da će do 2015. godine broj pretilih narasti do 2,3 milijarde.

Veliko istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije rezultiralo je poražavajućim podacima za Hrvatsku. Sa 61,4 posto pretilih ljudi, Hrvatska je zauzela neslavno deveto mjesto.

Sve je veći broj pretile djece

U izvješću se navodi da je i Hrvatska postala žrtva globalizacije tržišta hrane. Mijenjaju se prehrambene navike, pa se građani umjesto za tradicionalnu prehranu odlučuju za jeftiniju hranu slabije kvalitete, koja uzrokuje debljanje.

Izvješće pokazuje i da je problem pretilosti veći kod muškaraca nego kod žena. Naime, hrvatski muškarci s godinama postaju sve skloniji prekomjernoj težini. Pretilost je uočena i kod žena, ali ipak u nešto manjem broju.

'Podatke za Svjetsku zdravstvenu organizaciju prikupila je Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar. Znanstveno nije točno utvrđeno što je uzrok debljanju, ali ono što utječe na prekomjernu težinu građana Hrvatske su prehrambene navike i nedostatak kretanja. Ljudi mnogo jedu, a malo se kreću', istaknula je magistrica Katica Antonić Degač, voditeljica odjela za prehranu Službe za ekologiju HZJZ-a. Dodala je i kako statistički podaci pokazuju da građani Hrvatske konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljikohidratima.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje i da je sve veći broj pretile djece. Nažalost, i Hrvatska slijedi takav trend. 'U zadnjih 10 do 15 godina uočen je porast pretilosti među školskom djecom. Veći broj pretilih zabilježen je među gradskom djecom. Smatra se da je uzrok tomu provođenje više vremena pred televizorom i računalom, a sve manje vremena u fizičkim aktivnostima. Taj trend se u novije vrijeme primjećuje i kod djece iz ruralnih sredina', napomenula je magistrica Katica Antonić Degač.

Kaže da je problem pretilosti prepoznala i država pa je Ministarstvo zdravstva prihvatilo akcijski plan za prevenciju prekomjerne težine. Značajan dio plana posvećen je upravo djeci i mladeži, koju se nastoji educirati o zdravoj prehrani i važnosti kretanja.