KRONIČNI PROBLEMI

Evo što pomaže kod ublažavanja simptoma psorijaze

09.12.2016 u 09:36

Bionic
Reading

Psorijaza je autoimuna bolest čiji su simptomi crvenilo i ljuštenje kože. Iako je u pitanju neizlječiva bolest, postoje razne terapije koje pacijentima omogućuju gotovo normalan život

Kreme

Kreme protiv psorijaze temelj su borbe s tom bolešću. Osobe koje imaju samo nekoliko mjesta na tijelu gdje im se koža promijenila samo krema je često dovoljna.

Kombinacija krema

Mnoge terapije zapravo su kombinacija više različitih krema. Pacijenti bi ih svakodnevno trebali nanositi prema preporukama svog liječnika. Takve terapiju učinkovite su samo na oboljeloj koži.

Hidratantne kreme

Jedna od ključnih stvari kod psorijaze je održavanje kože vlažnom. To je pogotovo važno tijekom suhih i hladnih dana. Pacijentima se preporučuje mazanje kože vazelinom ili nekom drugom kremom koja smanjuje potrebu za češanjem. Krema se uglavnom nanosi odmah poslije kupanja ili tuširanja.

Katran

Potpuni je misterij na koji način katran pomaže koži zahvaćenoj psorijazom. Nagađa se kako katran sprečava pretjerano stvaranje novih kožnih stanica. Katran je neugodna mirisa i lako prlja ono s čim dolazi u kontakt.

Steroidne kreme

Najčešće kreme koje oboljeli od psorijaze nanose su steroidne. Te kortikosteroidne kreme imaju različitu snagu učinka. Njihova je funkcija smanjiti upale i svrbež te usporiti širenje psorijaze.

Iako su prilično učinkovite, steroidne kreme stanjuju kožu na mjestu nanošenja što može izazvati strije. Dermatolozi često preporučuju rijetko korištenje takvih krema.


Sintetički vitamin D

Lijekovi koji u sebi imaju sintetički vitamin D smanjuju stvaranje novih stanica kože, ljuštenje i svrbež. Ne djeluju istom brzinom kao steroidne kreme, no ni ne stvaraju strije.

Dodatne mjere

Sintetički vitamin D u nekim se slučajevima koristi nakon steroidne kreme. Jednom kad steroidna krema dovede psorijazu pod kontrolu, sintetički vitamin D nastavlja njen posao i održava normalizaciju kože.

Derivati vitamina A

Kreme čiji temelj su derivati vitamina A smanjuju stvaranje novih kožnih stanica i upalu zahvaćenog područja, no mogu izazvati dodatni neugodni svrbež. Najčešće se koriste na glavi i prstima.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina koristi se u kombinaciji s drugim kremama. Služi za smanjivanje upale te skidanje bolesne kože. Osim u obliku kreme, salicilna kiselina može se kupiti i kao sapun i šampon.

Tablete

Iako je mnogo pacijenata koji boluju od psorijaze zadnjih godina prešlo na injekcije, tablete se još uvijek koriste. Antimetaboliti smanjuju proizvodnju bolesnih kožnih stanica, a piju se samo jednom tjedno. Nakon samo nekoliko mjeseci terapije oboljeli će primijetiti znatno poboljšanje.

Imunosupresivi smanjuju djelovanje imunološkog sustava zbog kojeg se stvaraju bolesne kožne stanice. Terapija imunosupresivima je dnevna.

Retinoidi su kemijski spojevi koji su vrlo slični vitaminu A. Oni se također uzimaju jednom dnevno, a često se kombiniraju s fototerapijom.

Biološki lijekovi (Injekcije)

Među novim i skupljim terapijama su biološki lijekovi. Neke terapije toliko su učinkovite da ih se treba dobivati samo jednom u dva do tri mjeseca.

Najnoviji među biološkim lijekovima je ustekinumab – klonirano antitijelo koje pacijenti trebaju primati samo jednom u tri mjeseca.

Gotovo svi biološki lijekovi imaju između 60 i 80 posto uspjeha u suzbijanju psorijaze.