OLAKŠAJTE SI MUKE

Što učiniti kad vas muči grlobolja

20.11.2016 u 13:04

Bionic
Reading

Ponovo smo u godišnjem dobu koje često znači prehladu i grlobolju za mnoge. No ne očajavajte - niz je stvari koje možete učiniti da bi vam bolest prošla i brže i bezbolnije

Antiupalna sredstva

Apoteke prodaju razne lijekove za upalu grla. Ta uobičajena rješenja sastoje se uglavnom od sredstva protiv bolova i raznih tvari koje smanjuju otečenost grla. Ukratko, grlo će vas manje boljeti i lakše ćete gutati. U slučaju da imate i povišenu temperaturu, ti će vam lijekovi pomoći i s time.

Grgljanje slane vode

Grgljanje tople slane vode nekoliko puta dnevno trebalo bi smanjiti natečenost grla i olakšati uklanjanje sluzi kad ispljunete tekućinu. Dovoljno je otopiti pola žličice soli u šalici tople vode. Ako vam je to preslano, dodajte svom napitku malo meda, ali nemojte zaboraviti ispljunuti sve na kraju.

Tablete i sprejevi protiv kašlja

Tablete protiv kašlja potiču stvaranje sline u ustima što će vam grlo održati vlažnim. Neke tablete imaju sastojke koji i osvježavaju, poput mentola i eukaliptusa, pa su osobito ugodne kad zaboli grlo. Sprejevi imaju sličan učinak kao tablete. Nemojte zaboraviti da ni tablete ni sprejevi protiv kašlja nemaju zapravo nikakav utjecaj na samu bolest, već služe samo za olakšavanje simptoma.

Sirup protiv kašlja

Iako nema naznaka da sirup protiv kašlja ima ikakav utjecaj na bolesti koje uzrokuju grlobolju, ti pripravci znaju smanjiti bol i olakšati gutanje. S obzirom na to da se neki sirupi sastoje od antihistamina i sredstava protiv bolova, pomoću njih vjerojatno ćete lakše zaspati kad vas muči grlobolja.


Tekućina

Jedna od najvažnijih stvari o kojima trebate voditi računa kad ste prehlađeni je da pijete dovoljno tekućine. Što ćete piti, to ovisi o vama, no nešto zašećereno ili slabo začinjena juha čine se kao najbolje ideje jer na taj način dobivate tekućinu i hranjive tvari, a ne mučite se žvakanjem i gutanjem, često bolnima. Ostatak vremena možete jednostavno piti puno vode.

Čaj

Ako vam dosadi cijeli dan piti samo vodu, napravite si šalicu čaja. On će vam otvoriti dišne putove te time olakšati disanje, a zatim će vam opustiti bolno grlo. Crni i zeleni čajevi također imaju sastojke koji snaže imunitet. Preporučujemo med kao dodatak koji će pojačati ljekoviti učinak, a istovremeno poboljšati okus čaja.

Juha

Najlakše je preporučiti pileću juhu s obzirom na to da ne biste trebali mučiti grlo pikantnim začinima koji znaju biti u nekim drugim juhama, no zapravo bilo koja slabo začinjena juha bit će vam dobra za grlo. Kao što smo već rekli, uz što manje žvakanja i gutanja unosite hranjive tvari i tekućinu u tijelo te mu tako pomažete u borbi s bolešću. Jedino vas moramo upozoriti da jako vruća juha nije dobra za grlo pa vam preporučujemo da pušete i srčete.

Odmor

Ponekad nije naodmet naglasiti da je tijelu potreban odmor tijekom borbe protiv bolesti. Puno ljudi smatra prehlade bezveznim bolestima i ne pridaje im važnost, čime produljuju trajanje simptoma, kao i oporavak.

Antibiotici

Moramo odmah naglasiti da antibiotici djeluju samo kad su u pitanju bakterijske infekcije. Sva ostala objašnjenja vezana uz antibiotike prepuštamo liječniku koji će vam ih propisati ako za to postoji dobar razlog. Jednom kad počnete uzimati antibiotike morate dovršiti terapiju da bi bila djelotvorna.