SVAKODNEVNI PROBLEMI

Razlozi zbog kojih vam natiču stopala

18.11.2016 u 16:05

Bionic
Reading

Ima dana kad bismo najradije izašli u čarapama jer imamo osjećaj da su nam stopala dvostruko veća nego inače, no još je gore kad je gotovo stalno takva situacija. Kao i većina jednostavnih problema, nateknuta stopala također mogu imati jednostavan uzrok, a možda još i jednostavnije rješenje

Još malo pa će se automobili sami voziti, a mi još uvijek znamo imati problema s nateknutim stopalima. Štoviše, neke osobe jedva mogu obuti cipele koliko ih muče njihova stopala.

Da živimo negdje drugdje, vjerojatno bismo izmislili sindrom nateknutih stopala i počeli koristiti bilo što od drevnih ljekovitih trava i šarenog kamenja do specijalnih i skupih terapija modernom tehnologijom. Srećom, mi svoja nateknuta stopala možemo riješiti manje senzacionalnim metodama bez izmišljanja novih medicinskih termina.

Cijeli ste dan na nogama

Natekla su vam stopala? Možda jednostavno niste stigli sjesti i odmoriti se.

Ako ste cijeli dan u pokretu, nateknuta stopala potpuno su normalna stvar. Ne treba vam stručno mišljenje, nego pola sata odmora sa sve četiri u zraku. Ne šalimo se, stavite stopala negdje gdje će biti iznad razine ležećeg tijela. Iako će vam to pomoći s cirkulacijom krvi u tijelu, ne očekujte čuda – natečenost stopala splasnut će vam tek preko noći.

Željeli biste biti Pepeljuga

Samo Pepeljuga sa svojim sićušnim stopalima može nositi staklene cipelice. Svima ostalima preostaje jedino pametno odabrati obuću u trgovini.

Visoke pete i cipele koje su vam pretijesne nisu baš idealne za zdravlje stopala. Ako nosite nešto što vam cijelo vrijeme pritišće stopalo, vrijeme je da si nabavite udobniju obuću.


Dobili ste par kilograma više

Mislite kako vam se stopala ne debljaju? Potpuno ste u pravu! Problem nije u višku kilograma u samim stopalima, već u onome što ona nose, a to je ostatak tijela.

Ako ne vjerujete nama, pitajte bilo koju majku kakva su joj stopala bila dok je bila trudna. Štoviše, trudnoća nosi svoje dodatne probleme kad su stopala u pitanju jer ženino tijelo proizvodi 50 posto više krvi i tekućine za dijete.

Ukratko, postoje samo dvije mogućnosti. Vrijeme je za dijetu – ili dijete!

Slaba cirkulacija

Ako su vam oba stopala natekla, a nemate probleme koje smo već spominjali, možda imate problema s cirkulacijom. Razlog mogu biti proširene vene ili vene koje ne omogućavaju normalan povratak krvi iz stopala, a u rijetkim slučajevima se može čak i raditi o krvnom ugrušku.

Kronično natekla stopala dobar su razlog za posjet liječniku.

Infekcija

Bakterijska ili gljivična infekcija na stopalu koja se može nalaziti i između ili na nožnim prstima može izazvati osip koji dovodi do upale. Liječnik će znati kako vam pomoći, a najvjerojatnije ćete dobiti antibiotike.