PRIRODNI SAVEZNICI

Otkrijte koja hrana dokazano smanjuje simptome PMS-a

28.10.2016 u 09:37

Bionic
Reading

Umor, akne, nadutost, žudnja za slatkim ili nagle promjene raspoloženja tipični su simptomi PMS-a koji potiče neugodna fizička i emocionalna stanja par tjedana prije početka mjesečnice. Ako je suditi po rezultatima američkih znanstvenika, gotovo 85 posto žena mjesečno se susreće s barem jednim od simptoma PMS-a koji se, nasreću, uspješno mogu ublažiti unosom ovih vrsta namirnica

Avokado

Ako su nadutost, želja za slatkim ili grčevi u mišićima uobičajene boljke u razdoblju predmenstrualnog sindroma, vrijeme je da razmislite o avokadu. Ova namirnica bogata zdravim masnoćama sadrži kalij, mineral koji djeluje kao prirodni diuretik koji uklanja višak natrija i tekućine iz tijela.

Također kalij pomaže u zaštiti protiv mišićnih grčeva i pojačava osjećaj sitosti.

Moćnu namirnicu kao što je avokado možete konzumirati kao dodatak voćnom frapeu, omletu, salati ili jednostavno narezanog na kriške te pokapati malo soka od limuna ili limete i posuti kurkume.

Cikla

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, nakon 10-godišnjeg praćenja navika tri tisuće žena došla je do zanimljivog podatka o ublažavanju tegoba PMS-a u žena koje su imale visok unos vitamina B1 i B2. Najzanimljiviji dio ovih rezultata činjenica je da su te vitamine, umjesto u formi dodatka jelu, dobivale iz određenih namirnica.

U skupinu ukusnih prehrambenih namirnica koje obiluju ovim potrebnim vitaminima su cikla i njezini listovi.


Samo jedna čaša soka od cikle zadovoljava trećinu dnevno potrebnih folata. Manjak folne kiseline uglavnom aktivira mentalni umor, zaboravljivost, zbunjenost i nesanicu.

Listovi cikle mogu se konzumirati tako da se skuhaju i zatim popeku na laganoj vatri uz dodatak češnjaka, morske soli i crnog papra. Listovi cikle također čine ukusan prilog jelima od ribe, piletine ili bijelog graha. Kada govorimo o plodu cikle, preporučljivo ga je jesti sirovog jer ćete tako u organizam unijeti sve hranjive sastojke koje sadrži.

Srdele

Znanstvenici sa sveučilišta u Massachusettsu proučavali su žene u dobi između 27 i 44 godine i otkrili da su one koje su uzimale visoke doze vitamina D i kalcija imale manje pokazatelja simptoma PMS-a. Vitaminom D i kalcijem najviše obiluje sardina koja obiluje i masnim kiselinama omega-3 koje mogu pomoći u smanjivanju simptoma PMS-a poput nadutosti, glavobolje, osjetljivosti grudi, depresije, nervoze, tjeskobe i nedostatka koncentracije.

Mahunarke

Nedavna studija objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology pokazala je da žene koje unose više nehemskog željeza imaju manji rizik od simptoma PMS-a u odnosu na one koje unose manje. Najveći izvor nehemskog željeza nalazi se u mahunarkama. Ova vrsta željeza pomaže u regulaciji šećera u krvi i razini inzulina kako bi energija bila na stalnoj razini. Samo pola čašice kuhanog crnog graha sadrži više od sedam grama željeza, odnosno trećinu minimalnog dnevnog unosa nehemskog željeza.

Ako ste zbog jedenja mahunarki zabrinuti zbog moguće nadutosti, uzmite u obzir studiju arizonskog sveučilišta koje je istraživalo volontere koji su dnevno konzumirali pola šalice graha. Provedeno istraživanje pokazuje da je samo 35 posto ispitanika doživjelo te nuspojave, koje se također mogu smanjiti iz tjedna u tjedan kako se organizam prilagođava novim prehrambenim navikama.



Tamna čokolada

Ova čudotvorna namirnica ublažava simptome PMS-a na nekoliko načina. Prvo, antioksidansi iz kakaa potiču opuštanje zidova krvnih žila, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Ovo ujedno može biti razlog zašto su brojna istraživanja pokazala da minimalan dnevni unos tamne čokolade može smanjiti razinu hormona stresa.

Ova slastica također sadrži magnezij, mineral koji provjereno pomaže ublažiti simptome PMS-a kao što su nadutost, umor, depresija i razdražljivost. Tamna čokolada sadrži jedinstvene prirodne tvari koje mogu poboljšati raspoloženje, pa čak i potaknuti osjećaj euforije koja je slična osjećaju zaljubljenosti.