MOĆNI PROTEIN

Hormon koji nastaje tijekom trudnoće novi je lijek za rak

25.11.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Protein koji ženino tijelo prirodno proizvodi tijekom trudnoće mogao bi postati moćno sredstvo u borbi protiv raka, tvrde znanstvenici

Alfa-fetoprotein je protein koji se nalazi u fetalnoj krvi, sprečava rast tumora, ali i služi kao prevencija od nastanka novih, pokazuje najnovije istraživanje.

Iako stručnjaci napominju da su potrebna i dodatna istraživanja koja će otkriti više detalja, vjeruju da bi ovaj moćni protein mogao pomoći u borbi protiv raka dojke.

'Hormoni u trudnoći kao što je estrogen potiču proizvodnju toga proteina, a on izravno utječe na smanjenje rizika od rasta tumora. Tijelo ima svoju prirodnu obranu od organizma, a to moramo iskoristiti na način da moćni protein pretvorimo u lijek. Prije nego što se to dogodi, morat ćemo provesti još istraživanja', istaknuo je glavni istraživač dr. Herbert Jacobson.

Alfa-fetoprotein nalazi se u fetalnoj krvi, a proizvode ga jetra, žumanjčana vrećica i probavni sustav. Nakon rođenja djeteta njegova se razina brzo smanjuje te je gotovo nemjerljiv. Hoće li moćni protein napraviti preokret u liječenju i prevenciji raka, pokazat će vrijeme, ali i dodatna istraživanja koja su znanstvenici najavili.