NEIZBJEŽNA PROMJENA

Neugodni simptomi menopauze: kako ih prirodno ublažiti?

19.10.2016 u 06:36

Bionic
Reading

Menopauza je neizbježna promjena, a mnoge žene plaše se simptoma jer ih uopće nije lako podnijeti, ali uz trud i kvalitetniji životni stil većinom se mogu ublažiti bez hormonskih terapija

Valunzi

Navala vrućine poznata kao valunzi najpoznatiji je među simptomima koje ženu spominju pri ulasku u menopauzu. Kako piše Web MD, nije loše pratiti kada se događaju i voditi dnevnik pa usporediti jesu li se dogodili nakon što ste, primjerice, popili kavu. Istraživanja su pokazala da određene namirnice poput začinjene hrane, kofeina i alkohola potiču valunge, a ako je to slučaj kod vas, izbacite ih. Također, kada osjetite navalu vrućine pomaže duboko, polagano disanje. Udahnite kroz nos, a izdahnite na usta.

Noćno znojenje

Može trajati do tri minute i nakon toga ostaje osjećaj kao da ste upravo otuširali. Oblačite laganije pidžame od prozračnih materijala, a neki pribjegavaju zaleđenim vrećicama koje stavljaju ispod jastuka i tijekom noći okreću ohlađenu stranu kako bi suzbili vrućinu.

Kako lakše zaspati

Vježbanje je itekako potrebno kada uđete u menopauzu i mnogobrojna su istraživanja potvrdila da su među najboljima meditacija ili joga, ali za što god se odlučite, neka bude makar tri sata prije nego idete na počinak. Prije spavanja također izbjegavajte već spomenuti alkohol ili napitke s više kofeina poput čaja. Mlijeko djeluje umirujuće, a ako vam se ne spava radije se ustanite nego da se vrtite po krevetu. Uzmite knjigu dok vam se ne počne spavati, ali nemojte gledati tv jer je dokazano da svjetlost s bilo kakvog ekrana mozgu šalje signal da ostanemo budni pa remetite prirodni proces.

Intimni odnosi

Još jedna nuspojava ulaska u menopauzu je suhoća vagine. Možete koristiti lubrikante kako odnosi ne bi bili bolni, a intimnost inače pomaže prokrvljenosti tog područja i tako pridonosi zdravlju.

Promjene raspoloženja

Imate li jače promjene raspoloženja tijekom PMS-a, velike su šanse da će se manifestirati i u menopauzi, najčešće tugom uz plač pa izrazitom srećom ili jednostavno neraspoloženjem. No, i tu vam mogu pomoći vježbe kao što je joga, tai chi ili kakvi drugi oblici aktivnosti, a drugi način je da što kvalitetnije provodite vrijeme uz svoje voljene i kada ste sami.

Posvetite se mentalnom zdravlju

Mnoge žene se žale da u menopauzi imaju lošije pamćenje pa nije zgorega raditi vježbe. Rješavajte križaljke, učite novi jezik ili pronađite kakvu sličnu aktivnost. Tako se smanjuje razina stresa, što je važno za ukupno zdravlje.

Povratak u pubertet, stvarno?

Ovaj simptom nije toliko poznat kao noćno znojenje ili valunzi, ali pogađa velik broj žena. Čovjek bi mislio da se nakon napornih teen godina zauvijek riješio problema s prištićima i aknama, ali one se vole vratiti u menopauzi. Ako vas snađe i ova nevolja, morat ćete promijeniti beauty rutinu i birati kreme koju su protiv akni, ne začepljuju pore, a hidratiziraju kožu.

Migrene

Slično kao i sa simptomima PMS-a, migrene se mogu pogoršati u vrijeme menopauze ako ste ih imali, ali se i pojaviti prvi put pa se nemojte iznenaditi. Vodite dnevnik i usporedite pojavljuju li se u isto vrijeme kada i valunzi jer su nažalost često povezani. Ako još niste dovoljno pažnje posvetili zdravoj prehrani, onda je pravi trenutak. Jedite više manjih obroka dnevno i pijte dovoljno vode jer su dehidriranost umor, glad i iscrpljenost okidač za glavobolju.

Slabija kosa

Hormonalna promjena dolaskom menopauze nije blagonaklona kosi koja se stanjuje, a s druge strane moguće je da primijetite pojavu neželjenih dlačica na bradi ili licu. Kosu tretirajte prirodnim proizvodima i probajte pronaći boje za kosu sa što manje kemikalija.

Javite se liječniku

Čini li se da bilo koji od ovih simptoma ne podnosite ništa lakše, morate se povjeriti liječniku. Zajedno ćete doći do rješenja. Postoje lijekovi na prirodnoj bazi koji mogu pomoći, a ponekad su jednostavno potrebne hormonske terapije i to ne znači da su za cijeli život.