SVJETSKI DAN SRCA

Saznajte svoj kardiovaskularni rizik

29.09.2016 u 14:02

Akcija 'Pokreni svoj život – saznaj svoj kardiovaskularni rizik'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Zaklada Hrvatska kuća srca 1. listopada na Trgu bana Jelačića obilježava Svjetski dan srca, pri čemu će Zagrepčanke i Zagrepčani imati priliku saznati svoj osobni kardiovaskularni rizik

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara povodom Svjetskog dana srca u subotu 1. listopada od deset do 13 sati na Trgu bana Jelačića organizira javnozdravstvenu akciju 'Pokreni svoj život – saznaj svoj kardiovaskularni rizik'. Zagrepčani će moći provjeriti krvni tlak, kolesterol i glukozu te na temelju ova tri važna parametra saznati svoj osobni kardiovaskularni rizik.

Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo također organiziraju obilježavanja Svjetskog dana srca u gradovima širom Hrvatske.

Briga za zdravlje srca počinje razumijevanjem rizika i prepoznavanjem čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Čimbenike rizika dijelimo na one na koje ne možemo utjecati, kao što su obiteljska anamneza, dob, spol i naslijeđe, te na one na koje možemo utjecati, poput povišenih masnoća u krvi, hipertenzije, pušenja, povišene glukoze u krvi, nedostatka tjelesne aktivnosti i pretilosti.

Cirkulacijske bolesti na prvom su mjestu uzroka smrti kod muškaraca i kod žena. Umrlih muškaraca bilo je 41 posto, a žena 52 posto. Upravo ovaj podatak pobija mit kako od kardiovaskularnih bolesti umire više muškaraca nego žena. Kada govorimo o vodećim uzrocima smrti, najviše je osoba umrlo od ishemijske bolesti srca te od cerebrovaskularnih bolesti.


Svaki pojedinac može malim koracima u vlastitom domu, na radnom mjestu ili u životnom okruženju doprinijeti zdravlju svoga srca. Prestanak pušenja prva je stvar koju bi trebalo učiniti. Dvije godine od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca bitno se smanjuje, a nakon 15 godina nepušenja rizik od kardiovaskularnih bolesti isti je kao i kod nepušača. Izloženost pasivnom pušenju također predstavlja rizik za nastanak bolesti srca.

Smjernice Svjetske kardiološke federacije ističu važnost zdrave prehrane koja sadrži više vitamina, minerala i tekućine uz dobar omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, a preporučuje se izbjegavanje hrane bogate koncentriranim ugljikohidratima, zasićenim mastima, zaslađenih gaziranih pića, kao i tvornički prerađene hrane koja često sadrži skrivenu sol.

Nikako se ne smije zanemariti ni tjelesna aktivnost, izrazito važna za zdravlje srca – dovoljno je pet puta tjedno izdvojiti po 30 minuta za tjelesnu aktivnost umjerenog tipa poput šetnje, plesa ili obavljanja kućanskih poslova.

Srce pokreće cijelo naše tijelo, omogućuje nam da se smijemo, volimo i živimo život punim plućima. Cilj svake javnozdravstvene akcije upravo je prevencija. Ne treba čekati da se pojave prvi simptomi, dovoljno je prepoznati osobni kardiovaskularni rizik i donijeti zdrave odluke te pokrenuti svoj život.