OPASNOST DEZODORANSA

Aluminijeve soli mogu izazvati tumore

28.09.2016 u 15:22

Bionic
Reading

Redovita upotreba dezodoransa koji sadrži soli aluminija može povećati rizik za dobivanje raka dojke, pokazala je nova studija koji su proveli znanstvenici u Genevi

Premda ranije provedene studije ne dovode ni u kakvu vezu soli aluminija i rak dojke, a proizvođači dezodoransa su tvrdili da su njihovi proizvodi u potpunosti sigurni, švicarski znanstvenici tvrde da dugotrajno izlaganje aluminij-kloridu može potaknuti razvoj tumora koji se može proširiti i na druge dijelove tijela, piše Daily Mail.

Najnovija studija znanstvenika sa Sveučilišta u Ženevi, koju je objavio 'International Journal of Cancer', sugerira da može postojati povećani rizik zbog upotrebe aluminijevih spojeva u antiperspirantima. Osim privremenog blokiranja znojnih žlijezda, ovi spojevi mogu se taložiti u tkivu dojke i izazvati učinke slične djelovanju estrogena.


Jedan od suautora studije, onkolog André-Pascal Sappino objasnio je da je ubrizgavanje injekcija aluminijevih soli kod miševa rezultiralo vrlo agresivnim tumorima koji metastaziraju.

Iako studijom nije uspostavljena formalna veza, Sappino savjetuje ženama, a čak i muškarcima, da izbjegavaju aluminijeve soli koje su prisutne u većini dezodoransa. Sumnjičavost u potencijal razvoja raka kod ovih spojeva usporedio je s azbestom.

'Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal, i trebalo nam je 50 godina da ga zabranimo. Nadam se da neće trebati toliko puno vremena za zabranu aluminijeve soli', rekao je Sappino švicarskom listu The Local.