RAZLOG ZA SUZE

Imate li problema sa suhim očima? Evo rješenja!

25.09.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi ljudi pate od problema sa suhim očima. Razlozi za to mogu biti različiti – od alergija do vremenskih uvjeta – no to ne znači da vas suhe oči moraju zauvijek mučiti. Evo nekoliko savjeta kako se riješiti tog problema

Mali odmor od računala

Sjedenje pred računalom po cijele dane nije najbolja stvar za oči. Osobe koje stalno gledaju u računalo trepću oko 40 posto rjeđe, a treptanje čisti i vlaži oči.

Pametna stvar je odmoriti se svakih sat vremena. I treptati češće, ako se sjetite.

Kapi za oči

Ako često imate osjećaj da vam je nešto u oku, nabavite si kapi za oči (umjetne suze). Kapi za oči smanjit će neugodu koju osjećate, no morat ćete ih koristiti svakih nekoliko sati.

Omega-3

Čudesna omega-3 masna kiselina jedna je od rijetkih tvari za koje postoje prilično dobri dokazi da su odlične za zdravlje. Omega-3 smanjuje upale, a one su među najčešćim uzročnicima suhih očiju.

Oko 60 posto žena u menopauzi pati od suhih očiju, a omega-3 pojačava proizvodnju suza i može znatno olakšati probleme koje stvara suhoća oka.


Kontaktne leće

Ako nosite leće, trebali biste ih izvaditi čim se vratite kući. Također se ne biste trebali tuširati s njima.

Postoje i gelovi koji mogu olakšati nošenje leća.

Vlaga u zraku

Ako vam je zrak suh u domu, oči će vam također biti suhe. Nabavite si ovlaživač zraka. Život će vam biti dvostruko lakši tijekom zimskih mjeseci, kad je zbog grijanja zrak posebno suh.

Nuspojave lijekova

Pažljivo pročitajte nuspojave lijekova koje uzimate. Lako je moguće kako su vam oči suhe zbog toga. Tako osobe koje pate od alergija koriste antihistamine koji pojačavaju sušenje očiju.

Očna masaža

Možete si nježno pokušati sami izmasirati oči. Malo protrljajte ruke kako biste ih zagrijali i zatim dlanovima prekrijte oči. Udahnite i izdahnite nekoliko puta i zatim premjestite dlanove na oči. Nemojte prejako ni dugo pritiskati.

Masaža čela također može pomoći.