NIJE U ŠOLDIMA SVE

Unatoč krizi svaki drugi Hrvat je sretan

20.11.2009 u 17:31

Bionic
Reading

Unatoč financijskoj krizi, rastućoj nezaposlenosti i neizvjesnosti oko sigurnosti posla većina hrvatskih građana je ipak sretna, pokazalo je najnovije istraživanje

Magazin Banka i agencija Hendal proveli su na nacionalno reprezentativnom uzorku građanstva kratku anketu koja je pokazala da je 56 posto Hrvata sretno. Veći broj od onih ukupno sretnih, čak 73 posto, odgovorilo je da je tijekom većine jučerašnjeg dana (dana prije onog u kojem je izvršeno istraživanje) bilo sretno, a samo manji dio njih, 27 posto, nije bio sretan.

I 70 posto ispitanih je u nečemu uživalo, a približno isto toliko ih se puno smiješilo ili smijalo. Svaki drugi Hrvat je odgovorio pozitivno na sva tri postavljena pitanja, te je u konačnici ispalo da je 56 posto građana zemlje sretno, što pomalo iznenađuje kad se uzme u obzir trenutna gospodarska i politička situacija.

S druge strane, to samo potvrđuje da materijalno blagostanje nije primarno da bi ljudi bili sretni, odnosno da je subjektivno blagostanje odraz ne samo prihoda već mnogih drugih važnijih stvari, poput zdravlja, međuljudskih odnosa, bračnog stanja itd.

Anketa je pokazala i da je više žena u Hrvatskoj, njih 60 posto, sretno u odnosu na broj sretnih muškaraca. Među muškarcima je 47 posto nesretnih, dok je prema dobi najviše sretnih među mladima od 15 do 24 godine (njih 74 posto), a najmanje sretnih je među starijima od 65 godina (svega 45 posto).

Ti rezultati su u skladu sa svjetskim istraživanjima koja pokazuju da su žene i oni boljeg zdravstvenog stanja (mladi) sretniji i zadovoljniji.