OPASNO NEUGODNI

Ove ubode ne biste trebali zanemariti

01.08.2016 u 07:25

Bionic
Reading

Ubodi kukaca nikad nisu zabavni, no ponekad mogu biti i ozbiljniji od neugodnog svrbeža

Stjenice

Stjenice su neugodna napast čiji će ubodi smanjiti vaše sate sna, ako im dopustite da se razmnože u krevetnini. Ugrizi stjenica obično su iste veličine ili manji od onih koje ostavljaju ubodi komaraca, a k tomu znaju još biti i u nizu.

Namažite crvene plikove kortizonskom kremom ili nekim sredstvom protiv svrbeža. Pravi izazov ionako vas čeka u iskorjenjivanju te napasti iz svog doma.


Pčele i ose

Osim ako ste alergični, ubodi pčela i osa nisu ništa više nego neugodni. U slučaju pčela, mudro je odmah pincetom izvaditi žalac koji ostavljaju u rani. Ubodi izgledaju kao veće crvene otekline s bijelom točkom u sredini.

U slučaju da ste alergični na otrov pčela ili osa, sitni problemi za tren se mogu pretvoriti u znatno ozbiljniju situaciju. Ovisno o mjestu uboda i jačine reakcije na njega, može doći do gušenja. Osobe koje su alergične na ubode pčela i osa obavezno bi trebale uvijek sa sobom imati injekciju epinefrina (EpiPen).

Ako slučajno na sebe navučete bijes više od jedne pčele ili ose, može vam se dogoditi da povraćate i iskusite vrtoglavicu popraćenu groznicom. U tom slučaju obavezno potražite pomoć najbliže zdravstvene ustanove.

Šuga je parazitska zaraza koju uzrokuju mikroskopske grinje. Ženke se ukopaju u vanjski sloj stanica kože i zatim liježu jaja. Šuga se očituje kao osip popraćen iznimno jakim i neugodnim svrbežom te pomalo sliči na najgori napadaj bubuljica koji možete zamisliti.

S obzirom na to da se šuga širi ogromnom brzinom, važno je odmah reagirati. Posjetite liječnika koji će vam prepisati nešto što će uništiti grinje i njihova jaja.

Jedini način na koji možete dobiti grinje je od drugih ljudi. Životinje ih ne prenose.



Komarci

Ljeti je teško izbjeći barem jedan ubod komarca. Prosječna alergijska reakcija na komarce je mala crvena kvrga popraćena neugodnim svrbežom, no uglavnom ne traje dugo. Problem s komarcima je taj što prenose bolesti.

S obzirom na opasni virus zike, nije naodmet obratiti malo više pažnje nego inače na ubode komaraca. Općenito je mudro tijekom ljeta održavati određen nivo budnosti u vezi simptoma poput osipa, bolova u zglobovima te iznenadne temperature.



Krpelji

Krpelji su pravi zlikovci u svijetu krvopija. Njihovi ugrizi poznati su po koncentričnim krugovima koje stvaraju na koži oko sebe, što može biti prvi simptom lajmske borelioze. Osim te vrlo neugodne infekcije, krpelji mogu prenositi još desetak drugih gadnih bolesti.

Nakon svakog izleta u prirodu, mudro je temeljito se pregledati. Ako pronađete krpelja na sebi, odmah ga uklonite pincetom. Stisnite krpelja što bliže koži jer je važno da ga cijelog izvučete.

Odmah nakon toga posjetite liječnika kako biste bili sigurni da ste na vrijeme reagirali.